onsdag 30 juli 2008

Harsh TimesTitel: Harsh Times
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2005
Regi: David Ayer
I rollerna: Christian Bale, Freddy Rodríguez, Eva Longoria, Terry Crews

Handling: Jim Davis är en före detta Army Ranger som nyligen lämnat sin tjänst, men lider fortfarande av mardrömmar av sin yrkesutövning. Medan han söker en tjänst hos polisen i Los Angeles som kommer att hjälpa honom att gifta sig med sin mexikanska flickvän och föra in henne i USA dödar Jim tid genom att hänga med sin kompis Mike.

Omdöme: Äntligen fick jag chansen att se denna efterlängtade film med Christian Bale. Redan från början står det klart att Jim varit med om en massa hemskheter när han deltagit i krig. Detta har medfört mardrömmar och ett psyke som är på gränsen till att brytas sönder. Han är dock fast besluten om att bli polis hos LAPD. Men när den drömmen går i kras går han vidare och söker till diverse federala agenturer. Samtidigt försöker hans bästa vän Mike hitta ett arbete och tillsammans ger de sig ut på gatorna i LA. Men de söker inte jobb, de söker trubbel.Man blir aldrig besviken på Christian Bale som än en gång levererar en mångbottnad prestation genom en karaktär som både försöker göra det rätta samtidigt som han måste slåss mot sina personliga problem. Men det är inte bara han som imponerar, utan hans vän spelad av Freddy Rodríguez gör också en stark och bra prestation vid hans sida. Eva Longoria trodde jag inte skulle passa in som Mikes flickvän, men även hon gör en gedigen prestation vid sidan av de två vännerna.Filmen lyckas på ett bra sätt fånga den latinoamerikanska kulturen med rätt musik och en bra blandning av drama, kriminalare och lite thriller. I någon scen när de är på väg till Mexiko får man en känsla av Babel (2006) med musiken (den välkända gitarren). Regissören David Ayer skrev bl.a. manuset till Training Day (2001) och gör sin regidebut, något jag tycker är lyckat. Filmen har rakt igenom ett bra tempo och ett starkt och välgjort slut som passar perfekt till resten av filmen. Jag är mer än nöjd efter att ha fruktat att det bara skulle vara Christian Bale och inte mycket mer. Men det visade sig vara en gedigen film rakt igenom.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Tackar för tipset. Den här har jag missat helt.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Ja, det kan vara en del som gjort det. En sak jag noterade var att filmen till en början inte är något speciellt (skådespeleriet t.ex.), men allt blir bättre ju längre in man kommer. Så ja, ett tips är det.

  SvaraRadera
 3. Där ser man... Jag valde bort den här eftersom trailern antydde att det snarare handlade om en revisited Training Day och det kunde jag vara utan. Men det var det alltså inte -- tack för konsumetupplysningen ;)

  SvaraRadera
 4. Sofia: Visst finns det vissa likheter med tanke på att samma person skrivit manuset till båda filmerna, men i detta fall lär det vara baserat på hans egna upplevelser vilket ju blir intressantare ju mer man ser av den.

  SvaraRadera