onsdag 23 juli 2008

The Iguana with the Tongue of FireTitel: L'Iguana dalla lingua di fuoco / The Iguana with the Tongue of Fire
Genre: Thriller/Mysterium/Skräck
Land: Italien/Frankrike/Västtyskland
År: 1971
Regi: Riccardo Freda
I rollerna: Luigi Pistilli, Dagmar Lassander, Anton Diffring, Valentina Cortese

Handling: En ung kvinna mördas i Dublin genom att en maskerad gärningsman slänger syra i offrets ansikte innan offret dödas med en rakkniv. Liket hittas i bakluckan på en bil som tillhör den schweiziske ambassadören Sobiesky. Sobiesky använder sin diplomatiska immunitet för att slippa samarbeta med polisen. Den f.d. polisen, John Norton engagerar sig i fallet för att avslöja mördaren. Under tiden fortsätter mördaren att brutalt ta livet av unga kvinnor.

Omdöme: Nu vet jag inte om det hade gjort någon skillnad om jag sett denna giallo med italienskt tal. Kanske hade den klarat sig från ett bottenbetyg, men det är tveksamt. Italienska filmer dubbas alltid och ofta dubbades de även på engelska, så är fallet här. Filmen utspelar sig på de brittiska öarna, så det ska handla om britter samt en schweizisk ambassadörfamilj. Så engelska kanske är språket som är menat från början. Hur som helst så är det så överdrivet och dåligt dubbat att man får sig en hel del skratt.Filmen blir mer komisk än spännande (det blir den aldrig). Det är en handling som nästan är obefintlig, även om "twisten" på slutet är ok, men utan egentlig mening då det liksom inte ger något efter allt man sett. Produktionskvalitén är dålig, likaså ljussättningen, manuset och dialogen. Och morden är taffligt utförda med dålig make-up.Skådespelarna försöker, men har inte mycket att jobba med. Och som sagt är dubbningen så pass dålig att det påverkar skådespeleriet. Anton Diffring, som spelar ambassadören, var helt ok och jag tänker på Örnnästet när jag ser honom här. Han spelade SS führer Kramer där. John Norton, spelad av då 42-årige Luigi Pistilli, får tidigt ihop det med ambassadörens dotter Helen som spelas av 28-åriga Dagmar Lassander. Nu låter det inte så farligt, men hon ser ut att vara yngre än så och i samma ålder som John Nortons dotter. Valentina Cortese, som spelar Helens mamma, var 46 år och säger i en scen till John Norton att hon är för gammal för honom. Hmm, ja sånt manus är det i den här filmen.

Nej, den här var bland de klart sämsta i giallo-familjen. Musiken var det enda som höll bra klass, dock hade den passat bättre i ett romantiskt drama då den inte skapade någon spänning.

1 - Skådespelare
1 - Handling
1 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
8 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar