onsdag 23 juli 2008

Sneakers



Titel: Sneakers
Genre: Action/Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Phil Alden Robinson
I rollerna: Robert Redford, Sidney Poitier, Ben Kingsley, River Phoenix, David Strathairn, Dan Aykroyd

Handling: Dataexperten Martin Bishop är ledare för en grupp dataexperter som arbetar med att utföra rutinkollar av säkerhetssystem. Men det förflutna hinner ikapp Bishop när regeringsagenter pressar hans "Sneakers" att utföra ett topphemligt uppdrag; de ska komma åt en mystisk svart box. Snart uppdagas den skrämmande sanningen att man med hjälp av boxen kan ta sig in i alla datorsystem i hela världen.

Omdöme: Filmen har flera kända ansikten och de flesta tycker jag man valt helt rätt. Den enda som jag inte riktigt tycker passar, även om han är en bra skådespelare och jag gillar honom, är Ben Kingsley med en konstig amerikansk sydstatsaccent (?) i skurkrollen. Filmen väljer att vara ganska lättsam, men då och då överraskas man av scener som är starka och oväntade. Tänker främst på en scen i en tunnel där några män stoppat bilen Martin Bishop (Robert Redford) färdas i. Tyvärr hamnar man lite snett när man blandat både humor och allvar då filmen kunde varit utan mycket av humorn och blivit en bra paranoiathriller istället.



Här finns referenser till The Conversation och andra paranoiathrillers. Men på ett typiskt Hollywood-sätt förklarar man allt och måste ha en huvudskurk som blandar sig i utan anledning. Jag hade iofs inte förväntat mig någon djup film så jag blev inte så besviken på detta, men när man ändå lyckas med den biten ett tag hade man gärna sett att de fullföljt det. Å andra sidan får man sig en ganska underhållande film på två timmar. Mycket känns som serien "Mission: Impossible" och det vet jag inte om dessa herrar hade klarat av. Plus för musiken som James Horner står för (gjorde även den vackra och passande musiken i Field of Dreams som också blev Oscarsnominerad).

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar