måndag 14 juli 2008

Sur mes lèvresTitel: Sur mes lèvres / Read My Lips/ På mina läppar
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: Frankrike
År: 2001
Regi: Jacques Audiard
I rollerna: Vincent Cassel, Emmanuelle Devos, Olivier Gourmet, Olivier Perrier

Handling: Carla är en kvinna i 30-års åldern med en medelmåttig hälsa och hörapparat. Hon är missnöjd med den avsaknad av hänsyn som hennes arbetsgivare vid Sédim, en mäklarfirma, visar henne. Då Paul blir anställd förändras allting i Carlas liv. Paul är i 25-års åldern, ganska snygg, men har absolut ingen erfarenhet av fastighetsförsäljning och har nyligen avtjänat ett fängelsestraff. När personer från hans förflutna dyker upp, bestämmer de sig för att hjälpa varandra.

Omdöme: Kände för något annorlunda och oväntat, och då brukar franska filmer kunna bjuda på det titt som tätt. Filmen byggs sakta upp med att vi får följa Carla (Emmanuelle Devos) i sitt vardaglia liv, speciellt på jobbet. Hon är döv, men hör lite med hjälp av hörselapparat. På hennes jobb driver kollegorna med henne för hur hon klär sig och är, men de vet inget om hennes hörsel. Hon läser nämligen läppar. Hon får allt mer att göra på jobbet och hennes chef undrar om hon behöver hjälp, vilket hon tackar ja till. Hon ser sin chans att slå två flugor i en smäll och går till arbetsförmedlingen där hon ber om att få en man i 25-års åldern.

Någon dag senare dycker Paul (Vincent Cassel) upp och utan att han egentligen är kvalificerad för jobbet ger hon honom det. Carla är givetvis glad över att ha en man som tar order av henne, och hon blir allt mer förtjust i honom, utan att för den delen visa det. Hon hjälper honom att komma till rätta och han behandlar henne väl i sin tur. Men när så en man från Pauls kriminella förflutna dyker upp och misshandlar honom, ser han sin chans att utnyttja situationen. Hon går med på att hjälpa honom mot att han stannar kvar på jobbet och sköter sig.Filmen tar lite att byggas upp, men jag känner hela tiden att det finns något i luften som kan explodera när som helst. Det är liksom en sexuell spänning hos Carla som kommer fram när hon är ensam hemma. När hon är med Paul visar hon dock inte upp detta och det är lite av det som jag tycker är charmen med filmen. Samtidigt blir spänningen i filmen större när Paul kontaktas av sitt förflutna. Men det är hela tiden Carlas känslor som står i fokus och det tycker jag filmen lyckas bra med att förmedla.

Sen måste jag nämna musiken som är riktigt bra, även om den inte alltid används när den borde. En sak som jag är lite osäker på, var ljudet när folk pratade. Vet inte om det var avsiktligt att man antingen inte hörde alls eller väldigt svagt när någon pratade, men allt annat som musik och andra ljud hördes klart och tydligt. Var nog medvetet för att visa hur det känns för döva, men samtidigt lite konstigt då det bara borde vara när Carla är inblandad i scenen. Lite osäker på betyget, men den fick mig att vilja se mer och det är alltid positivt.

3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar