måndag 21 juli 2008

We Own the NightTitel: We Own the Night
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 2007
Regi: James Gray
I rollerna: Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall, Eva Mendes

Handling: 1988 i Queens, New York. Ett regelrätt krig om kontrollen över nattlivet pågår mellan NYPD och den ryska maffian. När maffian langar droger och börjar hota poliskårens familjer, trappas kriget upp. Nattklubbschefen Bobbys far och bror är poliser och när hans nattklubb blir indragen i narkotikaaffärer måste han välja sida.

Omdöme: I centrum står Bobby (Joaquin Phoenix) som i slutet av 80-talet är nattklubbschef på ett av de stora inneställena i New York. Vad ingen vet är att hans far och bror är poliser i NYPD och har ryska rötter. Bobby har valt att gå sin egna väg och lever med sin flickvän Amada (Eva Mendes). Men när hans far Albert (Robert Duvall) och bror Joe (Mark Wahlberg) ber honom om hjälp med att gripa en rysk narkotikasmugglare som brukar vistas på hans klubb, vill han inte ha med saken att göra. Men vare sig han vill eller ej är han redan inblandad.Filmen tar en story man sett tidigare och som ofta inte lyckas engagera. Men här låter man storyn sakta men säkert byggas upp, likaså karaktärerna och familjelivet. Efter det får man känna på hur starkt ondskan kan slå till och förändra allt. Detta görs med hjälp av några kraftfulla scener som verkligen sätter sina spår. Det är med små men effektiva medel som man lyckas skapa bra stämning som t.ex. musiken som ligger i bakgrunden och ökar pulsen hos tittaren då man känner att något kan komma att hända när som helst. Det finns några detaljer i storyn som man hade kunnat ändra för att ge filmen det lilla extra, något som storfilmer har. Men även utan dessa är det en film som växer sig in i rollen och bjuder på några kraftiga scener väl värda att se filmen för.Joaquin Phoenix i rollen som Bobby visar än en gång vilken begåvad skådespelare han är och får här en roll han kan utvecklas med. Till en början en lite loj playboy som inte bryr sig för att sedan allt mer bli känslosam och indragen i vad som händer runt honom och hans familj. Robert Duvall är klockren som fadern och polischefen, och jag blir glad av att se en så duktig och rutinerad skådespelare visa att han fortfarande kan när han får något att jobba med. Mark Wahlberg får inte alls lika mycket utrymme som Phoenix och karaktären kunde kanske ha utvecklats lite. Ett annat stort plus är att man använder ryssar i de ryska rollerna, något som ger mer äkthet som man ofta saknar. Filmen hade faktiskt kunnat utvecklas ännu mer om man lagt till en halvtimme och gett några fler karaktärer mer utrymme. Hur som helst en lite underskattad film.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

 1. En fyra är ett högt betyg för att komma från dig. Det kan betyda att verkligen gillar den eller så är den inget speciellt. Man vet aldrig. Ska försöka se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, nej man vet aldrig, men att den är värd att se tycker jag är ganska givet. Tror du borde gilla den du med. Vi får se, blir intressant.

   Den innehåller iaf ett par riktigt bra scener som man inte ser så ofta och det uppskattar jag lite extra.

   Radera