tisdag 5 augusti 2008

36 Quai des OrfèvresTitel: 36 Quai des Orfèvres / Fiender emellan
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: Frankrike
År: 2004
Regi: Olivier Marchal
I rollerna: Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, André Dussollier, Valeria Golino

Handling: Den äldre polischefen i Paris skall sluta och det finns två arvtagare, Léo Vrinks och Denis Klein, som leder varsitt sammansvetsat team och som starkt ogillar varandra. Samtidigt har en rad brutala rån genomförts nyligen och den av de två som lyckas sätta dit rånarligan ligger bäst till för jobbet. Ingen av de två skyr ojusta medel...

Omdöme: En fransk kriminalare/thriller som inspirerats av Heat. Och till viss del finns en del likheter. Men istället för att vara på varsin sida lagen är de på samma sida, även om de inte direkt är genomgoda. Tvärtom har de båda metoder som gör att allt inte går rätt till. Vad jag gillar med den här filmen är den mörka, deppiga känslan som man får till. Detta mycket pga musiken som är med i nästan varje scen. Sen är handlingen sån att den inte skönmålar vad som händer inom polisyrket och det är ett plus.Regissören Olivier Marchal är en f.d. poliskommissarie som under 80-talet blev skådespelare och sedan ett par år tillbaka även tog steget över till regissörsstolen. Och han har lyckats väl här, ingen tvekan om det. Daniel Auteuil som Vrinks är den lite mer sympatiske polisen som dock får ett lik i garderoben när han hjälper en informatör som namnger två ur rånarligan. Gérard Depardieu som Klein är på nedgång och har alkoholproblem. De två har tidigare varit vänner, men gått skilda vägar efter problem som uppstått.Filmen var som bäst första timmen eller sjuttio minuterna. Där tycker jag man borde ha slutat filmen när den var på topp och kanske som mörkast. Istället fortsätter den i en halvtimme till och då känns det både utdraget och den tappar en del av den mörka atmosfären den lyckats bygga upp så väl första timmen. Men när filmen avslutas blir jag ändå nöjd och det känns som ett gott hantverk med bra musik, snyggt foto, fina skådespelarprestationer och en mörk atmosfär. Sen är det ett plus att handlingen är intressant och realistisk med tanke på att regissören alltså har en bakgrund som polis som han tagit med sig här. Baseras på verkliga händelser är också värt att poängtera. Första timmen var en fyra, efter det en trea/stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Denna film överaskar och knockar mig totalt. Gérard Depardieu har hittils bara varit ett namn och något ointressant, men han kan ju.
    Fotot får dessutom 5. Klass med korea.

    Filmen är en av de få som får 5 Björnar. Kanske inte grizzly, men dock 5.

    SvaraRadera
  2. Rrrr, Bear ryter till igen ! Kul att ha dig tillbaka. Och kul att du gillade filmen. Själv såg jag om den för några veckor sen faktiskt, men den höll väl kanske inte lika bra som första gången. Men visst är den bra.

    SvaraRadera