söndag 17 augusti 2008

Airport 1975Titel: Airport 1975 / Katastroflarm
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Jack Smight
I rollerna: Charlton Heston, George Kennedy, Karen Black, Gloria Swanson, Dana Andrews, Jerry Stiller

Handling: En Boeing 747 kolliderar med ett litet flygplan vilket ger skador på cockpiten och slår ut piloterna. Den ansvariga flygvärdinnan på planet måste nu med hjälp av flygtornet och experter flyga planet tills man kommit på ett sätt att få ombord en annan pilot.

Omdöme: Jag hade inte sett originalet Airport, som klassas bland de bästa katastroffilmerna, men man blev lite sugen på att se den efter att ha sett denna. Det jag gillar med de här katastroffilmerna från 70-talet är att de samlar många kända ansikten, i många fall sådana vars karriärer lider mot sitt slut. Många gånger är det svårt att ta dem på fullaste allvar och så blir även fallet här. Man förstår verkligen varför det gjordes en parodi i form av Airplane! (1980).Av alla skådespelare är det George Kennedy som ger den bästa prestationen som vice VD för flygbolaget och med fru och son ombord på planet. Till sin hjälp har han Charlton Heston som konstruerat planet och är den som kan det bäst. Roligast är dock Jerry Stiller som är full redan när han kliver ombord på planet. Iofs är han utslagen stora delar av resan, men han ger mig flest skratt.Storyn är ganska basic, många gånger fånig, men jag tycker ändå den är förvånansvärt bra gjord (dock inte alltid). När planet flyger bland bergen runt Salt Lake City ser allt dock bra ut. Räknas bland de mest underhållande sämsta filmerna som gjorts...

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.1

2 kommentarer:

  1. Kanske du skulle ha tyckt annorlunda om du sett originalet först? Vi sätter iofs samma betyg, men jag upplever att du verkar nöjdare med slutresultatet än jag var.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Det kan mycket väl vara så. Inte direkt minnesvärd, men funkade för stunden. Originalet är dock klart bättre.

      Radera