söndag 24 augusti 2008

CopTitel: Cop
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1988
Regi: James B. Harris
I rollerna: James Woods, Charles Durning, Lesley Ann Warren, Raymond J. Barry

Handling: En av Los Angeles-polisens bästa detektiver, Lloyd Hopkins, utreder ett mord som han tror har begåtts av en seriemördare som dödat oskuldsfulla kvinnor i över 15 år.

Omdöme: Lloyd Hopkins spelas av James Woods som på 80-talet hade sin storhetsperiod och som fick bra roller att jobba med. Hans bästa är nog den han gjorde i Once Upon a Time in America, men ingen Oscar har det blivit. Här spelar han en skicklig polisdetektiv i L.A. vars yrke går före familjen. Hans fru och dotter ser allt mindre av honom och beslutar sig för att lämna honom. Han verkar inte bry sig nämnvärt då han precis fått ta hand om ett nytt intressant fall där han hittat en mördad kvinna där enda beviset är ett brev innehållande poesi skrivet i blod som skickats till den döda kvinnan. Han börjar nu luska i fallet och förhöra personer som kan ge honom information om offret och vem det är hon kan ha träffat. I brevet står något som får honom att tro att personen mördat förr, vilket gör att han börjar titta på olösta fall de senaste 15 åren. Datumen han får fram är väldigt intressanta och kommer visa sig vara avgörande för utredningen längre fram.Det jag gillar mest är hur James Woods inte bryr sig ett dugg om han gör rätt eller fel, han kör bara på i sitt egna tempo. En rolig scen är när han kommer hem och hans 8-åriga dotter vill höra en godnattsaga. Då berättar han med stor inlevelse om ett av sina fall med droger, mord och annat smått och gott. Dottern älskar det och man märker att det inte är första gången han berättar sådana godnattsagor för henne. Mamman är inte lika glad över detta och tycker han är störd, men han tycker att dottern ska lära sig hur verkligheten ser ut. Klockrent. Filmen har också bra atmosfär och är så där passande mörk, kanske inte så konstigt då det baseras på en bok av James Ellroy som skrivit flera böcker som det gjorts film-noir liknande filmer av (t.ex. L.A. Konfidentiellt). Efter den fina inledningen lyckas filmen inte riktigt höja sig, utan puttrar på i behagligt tempo. Uppgörelsen mot slutet är en liten besvikelse, men det absoluta slutet är underbart.

"Well, there's some good and there's some bad news. The good news is you're right - I'm a cop and I've gotta take you in. The bad news is I've been suspended and I don't give a fuck."

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar