lördag 9 augusti 2008

CruisingTitel: Cruising / Lockbetet
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1980
Regi: William Friedkin
I rollerna: Al Pacino, Paul Sorvino, Karen Allen, Ed O'Neill

Handling: En seriemördare härjar bland New Yorks homosexuella. En ung polis får i uppdrag att utge sig för att vara homosexuell för att fånga honom. Men den utsatta situationen kommer att förändra honom för alltid...

Omdöme: Denna kontroversiella film av William Friedkin (med toppfilmer som bl.a. The French Connection, Exorcisten och To Live and Die in L.A. under bältet) har här gjort en mycket vågad film om en mördare som dödar homosexuella. Det i sig är kanske inte så kontroversiellt, men det är sättet på hur han tar med tittaren i den undre världens S&M för homosexuella som är häpnadsväckande. Än i dag skapar den protest från främst gayvärlden och det förstår man.Al Pacino är bra i huvudrollen, men trots det hamnar han i skymundan för flera grova och brutala scener som tar över. Jag brukar inte bli påverkad av våldsamma scener, men här behöver det inte vara våldsamt, det är obehagligt. Därför känns filmen så fängslande och det var svårt att inte vara inne i filmen och vilja följa den till slutet. Slutet var för övrigt lite konstigt då den slutar utan att avsluta, väldigt öppet, kanske för öppet slut tycker jag. Svårt att sätta betyg då den pendlar mellan en stark tvåa och en svag fyra. Kul att se flera kända ansikten i mindre roller innan de blev kända, som bl.a. Ed O'Neill och Powers Boothe.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.9

2 kommentarer:

 1. Gillar verkligen William Friedkin och han har nått en ny nivå på min beundrarstege i och med sina senare filmprojekt som Bug och Killer Joe.

  De två intervjuerna han haft med podcasten Movie Geeks United har också gjort att jag kan se honom ur ett nytt ljus och det har gjort att jag fått upp ögonen för den här väldigt kritiserade filmen.

  Friedkins fascination för att utforska kontroversiella teman på film märks ju här och jag är också sugen att se filmen inför James Francos udda independentprojekt "Interior. Leather Bar" som ju är en film som fiktionsmässigt spekulerar i det cirka 50 minuter lång materialet av bortklippta scener från den här filmen. Kul och smal filmidé måste man ju ändå säga, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jimmy (Except Fear): Jag har alltid gillat William Friedkin, fast det är mer för hans gamla alster som The French Connection och To Live and Die in L.A. Minns att jag blev lite besviken på Bug (tappade allt mer), men Killer Joe gick omvänd väg och blev riktigt underhållande sista biten. Hoppas det kan leda till mer.

   Cruising minns jag som mer intressant än minnesvärd och bra. Tycker allt den är värd att kolla in om man är intresserad av mer Friedkin och/eller Pacino.

   Radera