tisdag 5 augusti 2008

A Dirty CarnivalTitel: Biyeolhan geori / A Dirty Carnival
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2006
Regi: Ha Yu
I rollerna: Zo In-sung, Min Nam-koong, Chun Ho-jin, Yoon Jae-Moon

Handling: Byung-du är en 29-årig karriärsbrottsling som jobbar för indrivaren Sang-Chul. Byung-du tyngs av en döende mamma och tar hand om sina yngre syskon och han har pressen på sig att försörja familjen. När den stora bossen President Hwang blir pressad av en korrupt åklagare anmäler sig Byung-du frivilligt att utföra ett lönnmord för att vinna förtroende. Men hans riktiga bekymmer börjar när hans kompis Min-ho som är en lovande filmskapare ber honom vara rådgivare till hans debutfilm.

Omdöme: En gangsterfilm som jag läst kallats för Sydkoreas Heat. Men där ser jag inga likheter, detta är mer likt Maffiabröder isf och någon scen liknar Collateral. Hur som helst är detta en intressant gangsterfilm som följer 29-åriga Byung-du. Han jobbar upp sig i ledet och när han får chansen att få en ny "sponsor" i form av bossen President Hwang (inte den riktiga presidenten), tar han chansen. Men i samma veva får han sin förre boss emot sig och måste vara på sin vakt hela tiden.Filmen är lite för lång med sina 2.20, men trots detta blir den aldrig seg eller tråkig. Istället känns det som många scener kunde ha tagits bort som inte fyller någon funktion. Hade man gjort detta hade filmen också fått ett bättre flyt och inte haft så långt mellan actionscenerna. För det är dessa som gör väldigt mycket då de både är välgjorda och brutala. Man slåss med baseballträn och knivar och lägger inga fingrar emellan.Skådespeleriet är bra på de flesta håll där Zo In-sung i huvudrollen är mycket bra. Det är också så att man känner för karaktären och han visar upp andra sidor vid sidan om sin kriminella, som t.ex. när han återser en tjej från skoltiden. En intressant sak tyckte jag var att musiken var som bäst när scenerna blev som mest intensiva. Annars var den ganska medioker och man fick flera gånger lyssna på kareokeuppträdanden (där iofs den avslutande låten var bra och passande). Som helhet är detta en bra gangsterfilm, men man ska inte förvänta sig Heat.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

 1. Just delarna med hans flickvän funkade inte för mig av nån anledning. Haha, ja, de där karaokescenera var lite jobbiga.

  LIte som du är inne på så tyckte jag att man inte fick till balansen mellan dramfilm och action/thrillerfilm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Länge sen jag såg den så jag har svårt att säga emot dig. När jag såg den var det åtminstone en bra korean. Synd att den inte gick hem hos dig bara.

   Radera