torsdag 14 augusti 2008

Dog Day AfternoonTitel: Dog Day Afternoon / En satans eftermiddag
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1975
Regi: Sidney Lumet
I rollerna: Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, Chris Sarandon

Handling: På den varmaste sommardagen på året i Brooklyn rånar Sonny och Sal en bank. Sonny har jobbat på bank och hans plan funkar felfritt tills polisen kommer till platsen. Rånarnas brist på erfarenhet blir tydlig och de börjar bete sig irrationellt. Situationen förvandlas till ett mediaspektakel och Sonny framställs som en hjälte.

Omdöme: Det är ingen tvekan om att Al Pacino här gör en av sina absolut bästa rollprestationer. Han blandar humor med de mest dramatiska scenerna och han gör det strålande rakt igenom. För regin står veteranen Sidney Lumet, som bl.a. gjorde klassikern 12 Angry Men. Han får ut allt som går att få ut ur den här filmen som lätt hade kunnat bli trist efter en kvart. John Cazale är också helt underbar att skåda, men försvinner allt mer under andra timmen när Al Pacino får ta över allt mer.Den tryckta stämningen, Sonnys och Sals frustation samt hela mediacirkusen porträtteras ypperligt och man fångar verkligen alla känslor perfekt. Filmen är utan musik och det gör faktiskt ingenting då det blir mer av en dokumentär känsla. Filmen baseras också på en verklig händelse som inträffade 1972 vilket ger den extra tyngd. En filmklassiker som inte bör missas.

5 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

2 kommentarer:

  1. Kan bara hålla med. En storartad film. Al Pacino gör här sin kanske bästa rollprestation någonsin. Say no more.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Heden: Definitivt, och John Cazale och de övriga får man inte glömma. Riktigt bra prestationer och en mycket fin film. Regissören Sidney Lumet har alltid varit lite underskattad, trots flera fina filmer.

      Radera