måndag 18 augusti 2008

HolidayTitel: Holli-dei / Holiday
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Sydkorea
År: 2006
Regi: Yang Yun-ho
I rollerna: Lee Sung-jae, Choi Min-su, Lee Eol, Jang Se-jin

Handling: Verklighetsbaserad film om en grupp män som rymmer från fängelset och en sadistisk fängelsedirektör, gömmer sig i olika hus och tar de som bor där som gisslan. En av männen har bestämt sig för att han måste få tala med de som styr landet och bestämmer lagarna om det så blir det sista han gör.

Omdöme: Sydkorea har producerat en hel del bra filmer senaste tio åren eller så. Nu tycker jag de hade sin topp för några år sedan, men det görs fortfarande film av hög kvalité och det är bara en tidsfråga innan nästa storfilm kommer. Den här berättar en historia som baseras på verkliga händelser som inträffade i Seoul inför OS. Regeringen ville "flytta" på fattiga som de ansåg smutsade ner staden och det ville de inte att turisterna och alla utomstående nationer skulle få se. Man tog till vilka medel som helst för att röja upp och i samband med kravallerna som uppstod sköt och dödade den blivande fängelsedirektören An-seok (Choi Min-su) en ung man som var bästa vän med Kang-heon (Lee Sung-jae). Efter det att Kang-heon hamnat i fängelse för att avtjäna ett flerårigt fängelsestraff, möter han än en gång An-seok (som nu blivit fängelsedirektör) som han inte glömt.
Filmens inledande halvtimme, kanske fyrtio minuter, visar hur Kang-heon hamnar i fängelse och hur han där går samman med ett par män och planerar att fly och döda fängelsedirektören som alla hatar. De har också en viktig uppgift och det är att ta sig till en av männen som fattat en lag som drabbar de fattiga och sämre ställda i Sydkorea. Efter fängelsevistelsen tappar filmen en del i tempo och fokus där man börjar hoppa allt mer mellan karaktärerna och deras historier om varför de egentligen valt att fly. Denna del gör att jag allt för ofta tittar på klockan och känner att det inte leder någon vart. Sedan kommer den sista belägringen och kidnappningen och då höjs genast pulsen och filmen lyckas bli gripande under sista kvarten eller så. Ett plus för Lee Sung-jae och Choi Min-su som båda spelar övertygande i sina roller. Och så låten som filmen är uppkallad efter - Holli-dei som jag hade hört i en annan sydkoreansk film (Nowhere to Hide). En mycket vacker och sorglig låt vars inledning är perfekt i dessa sammanhang.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar