fredag 1 augusti 2008

The Incredible Shrinking ManTitel: The Incredible Shrinking Man / I skräckens klor
Genre: Äventyr/Sci-Fi
Land: USA
År: 1957
Regi: Jack Arnold
I rollerna: Grant Williams, Randy Stuart, April Kent, Paul Langton

Handling: Ett halvår efter en båttur genom en besynnerlig dimma börjar Scott Carey märka att han blivit kortare! Han fortsätter krympa, och allteftersom han blir mindre upptäcker han att vardagen som den var inte längre är lika lätt att klara sig genom...

Omdöme: Denna sci-fi klassiker följer Scott Carey som berättar sin historia från det att han en dag är ute på sin båt tillsammans med sin hustru Louise. Under tiden som hon är under däck drar en slags radioaktiv dimma in över båten och Scott. Månaderna går och plötsligt märker Scott att hans kläder inte längre passar honom. Han skickar dem till skräddaren, men de passar fortfarande inte. Till slut uppsöker han en läkare som kan konstatera att han faktiskt krymper både till längden och vikten. Han skickas då till de ledande vetenskapsmännen på ett universitet i Los Angeles som får gå till botten med problemet.Det är på många sätt en skickligt genomförd film som dock har sina fel. En film som har 50+ år på nacken kan inte vara perfekt vad gäller effekter och liknande. Man har trots allt lyckats bra med att få en att tro på att Scott krymper och det ser för det mesta bättre ut än jag hade förväntat mig. Det är under några scener när man ska se honom gå bland andra människor som man ser att det kunde varit bättre. Men i många scener med sin fru och läkare syns det inte alls.Man kan säga att första halvan går ut på att han försöker förhindra att han krymper, medan det under andra halvan handlar om överlevnad och att han måste acceptera vad som händer honom. Vad som gör den bättre än många andra filmer i genren från den här tiden är att den har något att berätta om människan och är genomtänkt. Allt som allt en trevlig film, men inte i klass med de allra främsta sci-fi klassikerna som The Day the Earth Stood Still och Them!.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Ehh, menar du på fullaste allvar att myrfilmen Them! är bättre än den här?

  (Kanske blir dubbelt, tror att min tidigare kommentar bara försvann)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag har förvisso inte sett Them! på väldigt länge, men jag minns den som den bättre av de två. Skulle kanske inte tycka det idag, men varför inte? Det är en skön klassiker :)

   Radera
 2. Nu var det iofs ett antal år sedan jag såg Them! också, men såg den då flera gånger. Den har ett visst kultvärde och är ett bra tidsdokument, men som film tycker jag inte att den har en chans mot TISM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag gillar storyn i båda fallen så det är svårt att säga vilken jag skulle gilla mer i dagsläget.

   En av orsakerna till varför Them! kan ha funkat på mig var att jag brukade spela ett spel som hette It Came from the Desert som hade lånat idén från filmen ;)

   Radera