lördag 9 augusti 2008

Kiss Me DeadlyTitel: Kiss Me Deadly / Natt utan nåd
Genre: Film-Noir/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1955
Regi: Robert Aldrich
I rollerna: Ralph Meeker, Maxine Cooper, Albert Dekker, Paul Stewart

Handling: Privatdeckaren Mike Hammer plockar en natt upp en vacker kvinna i sin bil. Det visar sig att kvinnan är förföljd av ett gäng skurkar. Efter en vild biljakt som slutar med att Hammer tvingas utför ett stup, omkommer hon medan Hammer överlever. Han bestämmer sig för att hitta hennes mördare.

Omdöme: En utan tvekan annorlunda film-noir som inte följer de vanliga mallarna utan slänger in en hel del annat i leken, bl.a. lite sci-fi. Filmen börjar i full fart när en skräckslagen kvinna springer mitt på en väg. När Mike Hammer kommer åkandes håller han på att köra över henne, men hinner väja i tid. Han plockar upp henne och får då reda på att hon är förföljd. Hennes sista ord till honom är "Remember me", därefter blir de tillfångatagna och sedan dumpade för ett stup. När Mike vaknar upp är han fast besluten att ta reda på vad som hänt och vem som mördade Christina, kvinnan han plockade upp.Mike Hammer är en cool karaktär, skönt och avslappnat spelad av Ralph Meeker. Men när det behövs blixtrar han till och slår ut information från vittnen. En annan sak jag gillar väldigt mycket är bilarna han kör. Först en vit sportig Jaguar, sen en svart gammal sportig Corvette. Riktigt coola bilar som bara förhöjer den sköna känslan hos karaktären Mike Hammer. Och jag vet inte hur många kvinnor han kysser i filmen - de dras till honom som flugor. En av de kvinnliga skådespelerskorna, Gaby Rodgers som får en viktig betydelse för filmen, spelar inte bra, men hon ska vara lite dum.Annars är det en härlig upplevelse och bland de bättre filmerna i noir-genren. Fotot är också en fröjd för ögat med flera snygga och inovativa kameravinklar. Älskar sådant i dessa filmer och det är det mycket av här. Det enda negativa är tyvärr att jag inte såg originalversionen med det mörka slutet, utan ett två minuter längre slut som drar ut på det hela. Detta visste jag inte om på förhand, utan läste om det efteråt. Med det mörka slutet hade den varit näst intill klockren, men den är ändå mycket bra och slutet är ok.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Denna ska definitivt ses :) Tackar som påminner! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. fearnotthedark: Denna noir kan jag absolut rekommendera. Finns mycket trevligt i denna. Blir själv sugen på att se om den ;)

      Radera