tisdag 5 augusti 2008

Little ChildrenTitel: Little Children
Genre: Drama/Romantik/Komedi
Land: USA
År: 2006
Regi: Todd Field
I rollerna: Kate Winslet, Patrick Wilson, Jennifer Connelly, Noah Emmerich, Jackie Earle Haley

Handling: Little Children utforskar det turbulenta känslomässiga landskapet som döljer sig under ytan i vad som utåt sett verkar vara en lugn och harmonisk förort. Äktenskap som knakar i fogarna, barn, sexuell längtan och otrohet – Little Children tar oss med på en känslomässigt avslöjande resa som är såväl mörk som fylld av humor.

Omdöme: Jag förväntade mig en gripande och stark film, men blev överraskad av att det blev en hel del humor. Denna blandning gjorde dock att man aldrig riktigt kände starkt för någon karaktär och det blev aldrig direkt gripande. Filmen har flera bra scener och jag gillar verkligen berättarrösten som kommer med passande kommentarer och observationer.Huvudhistorien handlar om Kate Winslet (Sarah Pierce) och Patrick Wilson (Brad Adamson) som båda är olyckligt gifta och som börjar umgås då de rastar sina barn på en lekplats. Samtidigt har den dömde blottaren Ronnie (Jackie Earle Haley) flyttat till området och föräldrarna är både arga och upprörda över att ha en pedofil nära sina barn. Det är här f.d. polismannen Larry (Noah Emmerich) dyker upp i bilden då han leder föräldrarkommitén och börjar terrorisera Ronnie. Han är också vän med Brad och de börjar umgås allt mer.Brads fru Kathy spelas av Jennifer Connelly och här tycker jag man har gjort en stor miss. Denna underbara skådespelerska har fått en liten biroll egentligen och man har inte lyckats utnyttja hennes skådespelartalang på bästa sätt. Hon har fått en ganska tråkig roll och här trodde jag det skulle bli en gripande prestation att följa. Men det blir istället ett mellanting där drama och komedi blandas och man känner inte riktigt starkt för något av de två.Med det sagt tyckte jag ändå om filmen, men den var långt ifrån så bra som jag hade hoppats på. Det var inte förrän i slutet som man kände lite, men frågan är om det är tillräckligt för en sån här film. Sen kände jag inte heller att skådespeleriet var så imponerande. Kate Winslet är stundtals bra, men ett par gånger känns hon väldigt amatörmässig, det känns t.ex. inte äkta när hon gråter. Patrick Wilson var dock en trevlig överraskning, och Noah Emmerich passar bra. Man får inte heller glömma Jackie Earle Haley som blev Oscarsnominerad för sin prestation. Bäst var nog ändå berättarrösten som höjde varje scen.

3 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.9

4 kommentarer:

 1. Såg den nyss på tv och visst har du rätt i dina iaktagelser. Reagerade oxå när Winslet grät kändes inte äkta. Connely får ofta roller som ligger under hennes prestationsförmåga synd då hon är riktigt bra!
  Även jag gillade berättarrösten däremot blev jag konfunderad över filmens budskap - hade den ngt? För fundera ett tag till innan min recension skrivs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Såg den när den kom och hade förväntat mig lite mer faktiskt. Det saknades helt enkelt något, men vet inte riktigt vad. Kanske just ett starkare budskap. Kan tänka mig att se om den, men tveksam till om den blir bättre.

   Blir intressant att läsa dina funderingar kring filmen.

   Radera
 2. Jag kände också att det var just i budskapsbiten det brast, det kändes som om man ville säga något djupsinnigt men det framkom aldrig riktigt vad. I det avseendet tycker jag nog att The Woodsman var en bättre "pedofilfilm", men den här försöker ju hitta andra fokus också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Tycker också The Woodsman lyckades bättre på det ämnet, men den här filmen ville ju mer och kändes som en Oscarsaspirant. Tyvärr fick man inte ut så mycket som jag hade önskat.

   Radera