söndag 3 augusti 2008

Miracle on 34th StreetTitel: Miracle on 34th Street / Miraklet på 34:e gatan
Genre: Komedi/Familjedrama
Land: USA
År: 1947
Regi: George Seaton
I rollerna: Edmund Gwenn, Maureen O'Hara, John Payne, Natalie Wood

Handling: När en gammal man påstår sig vara jultomten anses han som galen och spärras in. En ung advokat försöker bevisa att han inte är galen och inte heller ljuger, någonting som för de flesta är svårt att acceptera. Men inte för alla...

Omdöme: En stor julklassiker som jag passande nog såg runt julafton. Detta förhöjde givetvis känslan, men jag blev glad över att den visade sig leva upp till sitt rykte. I USA räknas den som en stor julklassiker tillsammans med It's a Wonderful Life, som nog är snäppet större (och enligt mig ännu bättre).

Edmund Gwenn spelar en gammal man vid namn Kris Kringle. Han gör det på ett väldigt naturligt och älskvärt sätt. När han ser hur stadens jultomtar skämmer ut sig, bestämmer han sig för att ersätta en som är full på jobbet. Han blir så omtyckt att han får jobb på ett stort varuhus under julen. Men där gör han ett FÖR bra jobb och eftersom de misstänker att han är mentalsjuk då han hela tiden säger att han är jultomten, bestämmer de sig för att låta en psykiatriker kolla honom.Fina rollprestationer och en hel del budskap finns med, något som fick mig att tänka på den klassiska och sköna The Day the Earth Stood Still. Båda har liknande upplägg där en man kommer till jorden och försöker lära människor ett och annat och måste då ta till metoder för att de ska tro på honom. Konstigt att jag inte kände till denna tidigare, men nu när jag sett den kan jag bara rekommendera den till alla som vill se en mysig julfilm. Fick en del rysningar i ett par scener, för även om man inte tror på jultomten får man till en så bra atmosfär när han ska bevisa motsatsen.

4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar