torsdag 14 augusti 2008

The Parallax ViewTitel: The Parallax View / Sista vittnet
Genre: Thriller
Land: USA
År: 1974
Regi: Alan J. Pakula
I rollerna: Warren Beatty, Hume Cronyn, William Daniels, Paula Prentiss

Handling: Efter attentatet på en amerikansk senator börjar människor som fanns närvarande vid attentatet dö under konstiga omständigheter, bl.a. en journalist. En kollega som fortfarande är vid liv undersöker det inträffade. Spåren pekar mot det mystiska företaget Parallax Corporation.

Omdöme: Andraklassens journalist Joe Frady, spelad av Warren Beatty på ett bra sätt, blir tillsammans med flera andra personer vittne till ett attentat mot en amerikansk senator. När hans kvinnliga kollega kommer hem till honom, livrädd, inser han att en efter en av de vittnen som fanns på plats för tre år sen börjar dö i vad som verkar vara olyckor. Under filmens gång får han reda på mer och mer och till slut blir han indragen i något som är större än han hade räknat med.Som sagt så spelar Beatty bra, speciellt i en scen då han befinner sig ombord på ett plan där han spelar riktigt trovärdigt. Överhuvudtaget är det bra skådespel rakt igenom av för det mesta okända skådespelare. Huvudmusiken i filmen är både kuslig och passande och får en att känna att det är något stort på gång. Noterbart att samma kompositör två år senare använde samma musik (fast lite omgjord) till Maratonmannen. Och fotot är även det mästerligt (av Gordon Willis som bl.a. filmade Gudfadern). En absolut klassiker och en konspirationsthriller som tillhör de bästa, om inte DEN bästa.Det som gör den här filmen så bra är att den drar in mig helt och ger mig rysningar då alla ingredienser faller på plats. Man avslöjar inte heller hur allt ligger till vilket ger flera tittar bästa resultat. Regissören Alan J. Pakula är kanske mest känd för sin film Alla presidentens män som kom ett par år senare. Den och Klute tillhör tillsammans med The Parallax View paranoia-trilogin av Pakula. De är också bra, men The Parallax View tillhör mina absoluta favoritfilmer med kanske det bästa slutet jag någonsin har sett. Kraftfullt, oväntat, kyligt och så passande...4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
5 - Foto
--------------
24 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Oj! En fullpottare från dig!
    Jag såg den här igår och har precis skrivit klart recensionen men som vanligt tar det ett tag innan den kommer upp på bloggen. Intressant film det här.

    SvaraRadera
  2. Ska bli intressant läsning. Tror inte på fullpottare från dig (inte ofta den får det), men hoppas du gillar den.

    Kanske egentligen inte är en fullpottare, men slutet höjer den för mig, älskar verkligen upplösningen och hela atmosfären i filmen. Mycket för att det kan och säkert också har gått till så här när man velat tysta folk.

    SvaraRadera