lördag 2 augusti 2008

PossessionTitel: Possession
Genre: Drama/Skräck
Land: Frankrike/Västtyskland
År: 1981
Regi: Andrzej Zulawski
I rollerna: Sam Neill, Isabelle Adjani, Heinz Bennent, Margit Carstensen

Handling: En ung kvinna lämnar plötsligt sin familj men utan att säga varför. Maken börjar följa efter henne för att ta reda på sanningen. Han tror först att en annan man har med sakern att göra. Men efterhand som maken får uppleva konstiga beteenden och bisarra händelser, pekar det mot någonting mer än en "besatt" kärlekshistoria.

Omdöme: Det här var inte direkt det obehagligaste jag sett (även om det finns några scener som har tendenser till att vara obehagliga), däremot bland det underligaste. Mina tankar förs direkt till David Lynch och framförallt hans Eraserhead som på ett groteskt och underligt sätt, likt den här filmen, drar in tittaren i en annorlunda värld. Nu gillade inte jag Eraserhead särskilt mycket och jag kan inte säga att det var någon skillnad med Possession.Men det fanns ett par positiva saker här som jag gillade och det är utan tvekan fotot som står ut mest. Det må inte vara det vackraste fotot, inte heller det färggladaste. Men man har lyckats få en rörelse på kameran som i många scener håller på i långa tagningar som man imponeras av. Stundtals fick jag lite samma känsla som när jag såg österrikiska Angst, men det fotot är minst en klass över detta. Tunnelscenen fick mig för övrigt att tänka på Irréversible. Jag tänker också på psykologiska Repulsion av Roman Polanski med en besatt kvinna i huvudrollen.Inledningsvis störde jag mig på skådespeleriet av Sam Neill och Isabelle Adjani - det var teater första 10-15 minuterna. Men det tog sig allt mer och blev allt bättre. De övriga rollerna var dock undermåliga och i många fall amatörmässiga. Sen förstår jag inte varför alla ska prata engelska när filmen utspelar sig i Berlin (i dåvarande Västtyskland) och karaktärerna är tyskar. Någon gång hör man någon säga något på tyska, en gång på franska och resten på engelska. Sånt förstår jag inte, måste vara lite kontinuitet. Musiken var oftast helt ok, speciellt en huvudmelodi som användes vid ett par tillfällen och som jag har för mig är väldigt lik den från Gudfadern (inte helt säker, men tror det är från den). En blandning av David Lynch och Roman Polanski och du får - Possession.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Såg denna i fredags och kan fortfarande inte sluta tänka på den. Förstår om du inte gillade den särskilt mycket, känns som en film alla har en åsikt om (som har sett den).

  Håller helt med om att fotot är underligt och snyggt, gillar hur kameran ofta glider runt i cirklar. Dock tycker jag att du är lite hård med siffrorna i slutet. ;)

  Tycker att skådespeleriet gör filmen ännu mer mysko och jag tycker att det passar perfekt. Jag vettefan om naturligt skådespeleri hade passat så bra. Till en början är det så tillgjort och teatraliskt att det är uppenbart att det är meningen och då funkar det. Skulle vara värre om man försökte spela naturligt... Både Sam Neil och Adjani gör helt flippade roller och gör riktigt fina och inlevelsefulla prestationer.

  Vet inte om du minns filmen så bra (verkar ju ha varit fyra år sedan du såg den, eller iallafall skrev om den) men resten av skådespelarna tycker jag snarare spelar konstigt än dåligt. Det är inte vanligt halvtramsigt italienskt amatörskådespeleri på det sättet utan det känns mer medvetet. Plus att alla karaktärer beter sig så konstigt vilket bidrar. Ett exempel är detektiven som ska förfölja Anna och gör det på ett jättekonstigt sätt, nästan springer efter henne, haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. svartnoir: Det är ju en film som ofta hyllas, speciellt om man gillar surrealistiska filmer. Jag minns inte mycket från filmen, men uppenbarligen var jag inte lika förtjust i den som du blev.

   Som du säger var det nog mycket det konstiga som gjorde att det inte gick hem hos mig. Å andra sidan händer det ju att jag gillar Lynch och Polanski ;)

   Radera
  2. Såg faktiskt Mulholland Drive kvällen efter och tänkte på det lite plastiga skådespeleriet i början av filmen, främst från Naomi Watts. Lite överdrivet och b-aktigt (som passar perfekt i filmen, inget negativt om den!) vilket fick mig att tänka om Lynch kanske har sett Possession. ;)

   "Monstret" eller den stora bläckfisken i Possession är förresten skapat av han som skapade Alien-effekterna och monstret. :)

   Radera
  3. svartnoir: Ja, du har rätt. Naomi Watts spelar över i början av MD, men som du säger passar det in, och har en förklaring, så det köpte jag. Mycket möjligt att det var något liknande här, men det minns jag inte att jag tänkte på.

   Radera