tisdag 19 augusti 2008

Rainbow Eyes



Titel: Ga-myeon / Rainbow Eyes
Genre: Drama/Thriller
Land: Sydkorea
År: 2007
Regi: Yang Yun-ho
I rollerna: Kim Kang-woo, Kim Min-sun, Lee Su-kyeong, Choi Duek-mun

Handling: Två polisdetektiver får på kort tid två identiska mord på halsen. På jakt efter mördaren och fler svar hamnar de mer och mer intrasslade i ett spindelnät av gamla och nuvarande relationer.

Omdöme: En intressant liten film som tyvärr trasslar in sig själv alldeles för mycket. Och då pratar jag inte om själva handlingen utan den tekniska aspekten. Man vill verkligen visa vad man klarar av att göra och i princip varje scen ska ha speed-up sekvenser och vara väldigt flashiga. Det blir lite som att se CSI på crack. Men det tar inget ifrån det faktum att det är en cinematografiskt skickligt genomförd film. Färgerna i filmen är mycket tydliga och att man lagt ner mycket tid på att få till en färgglad look (kanske därav titeln). Sen har den tre-fyra långa och snygga tagningar där man åker bland fönster, dörrar, väggar, trappor och olika karaktärer. Men man vill liksom för mycket och förstör det lite med snabba klipp och andra onödiga effekter. Det hade räckt med lite av den varan.



Storyn är annars också ganska intressant, även om jag befarar att det kommer urarta allt mer och rinna ut i sanden. Istället lyckas man få till en vändning i filmen som byggs upp bra och smart som verkligen skapar en överraskning hos mig (och karaktärerna i filmen). Man känner liksom deras överraskning och det gillade jag. Men man lyckas inte riktigt med slutet där det känns som man inte riktigt vet vad man vill göra för att bjuda tittaren på något speciellt. Så man drar till med fyrverkerier, typ. Men filmen är inte slut där utan slänger in en till scen när eftertexterna ska börja rulla vilket gör att man får ytterligare en twist som förändrar en del saker och får en att tänka till. Dessa två eller om det kanske var tre twists lyckas man bra med, men filmen försöker för mycket med att vara high-tech och det förlorar den tyvärr på. En av få koreanska filmer där det faktiskt inte regnar (vad jag kommer ihåg), men desto mer snö är det...



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar