tisdag 12 augusti 2008

Where Eagles DareTitel: Where Eagles Dare / Örnnästet
Genre: Action/Krig/Äventyr
Land: Storbritannien/USA
År: 1968
Regi: Brian G. Hutton
I rollerna: Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure, Patrick Wymark

Handling: Under andra världskriget skickar britterna sju utvalda soldater till de tyska alperna för att rädda en amerikansk officer som sitter fängslad i Hitlers ointagliga örnnäste. Officern besitter hemlig och ytterst viktig information och får till varje pris inte hinna bli förhörd av tyskarna.

Omdöme: En favorit sen många år tillbaka, har sett den minst tio gånger. Men trots det är jag helt inne i filmen varje gång den ses om. Filmen är 2.30 lång, något som lätt avskräcker när man tänker på att den är från 1968. Men tro det eller ej så har den inte en endaste död punkt i hela filmen. Det är verkligen otroligt att man lyckas hålla spänningen på topp från första till sista scen och genomföra den på ett så imponerande sätt.Clint Eastwood är en självklar favorit och de som ser filmen för första gången kanske tror att han är huvudrollsinnehavaren, men det är han inte. Han har den näst största rollen och är med nästan hela tiden, men då han står för röjningen blir det mer agera än prat. Istället är det Richard Burton som står för den mycket passande rollprestationen som Major Smith som leder gruppen när de anländer till Tyskland. Han är cool, kall och klinisk i sitt agerande och gör precis vad han ska i huvudrollen. Eastwood och Burton är en lyckad kombination som tillsammans blir rena dynamiten för tyskarna. Dessutom är samtliga biroller passande och sköna, inte minst Derren Nesbitt som verkligen går in i rollen som Gestapo-mannen Von Hapen.Filmens musik är en av de starkaste ingredienserna i denna klassiker då den är med väldigt mycket och skapar en otrolig spänning och stämning i nästan varje scen. Det behövs inte alltid så mycket dialog, istället får man följa soldaterna på uppdraget till den passande musiken som verkligen får en att vara helt inne i vad som händer varje sekund. Fotot är det inte heller något fel på, särskilt som hela filmen utspelar sig i det snötäckta och bergiga landskapet som ger en mycket passande stämning.Det är inte ofta jag blir så här fängslad av en film rakt igenom, speciellt som jag sett många gånger förr. Handlingen är actionpackad, med gott om vändningar och håller intressant uppe rakt igenom att jag inte kan göra annat än klassa denna pärla som en av mina absoluta favoritfilmer genom tiderna. Utan tvekan en film som borde höra hemma på IMDb:s topp 250. Hos mig är det definitivt en fullpoängare.4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
4 - Foto
--------------
23 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Hear hear! Ligger på min topp 10 all-time-lista o då ska du veta att jag är ett riktigt filmfreak som sett i snitt två filmer/dag de senaste 25 åren. Det innebär att jag sett ca 8-9 000 filmer vid det här laget. Har ofta försökt att sätta ihop en lista på de 100 bästa filmerna jag sett, men det är svårt. Precis som du skriver, det är nästan jämt de filmer man ser för andra eller tredje gången som når upp till högsta betyg. Örnnästet är nog den film jag sett flest gånger när jag tänker efter. Fulländad.

  SvaraRadera
 2. Heden: Välkommen hit!

  Kul att höra att det finns andra filmälskare som delar denna favorit med mig. Det är en sån där film jag aldrig blir trött på och som verkligen är ett äventyr av den gamla skolan.

  Ska försöka se några fler av mina "femmor" förresten :D

  SvaraRadera
 3. Nä tror det var andra eller tom tredje gången men det är ett par decennier sedan sist. Kul att du gillade den så pass mycket. Det är en bit kvar till ett toppbetyg för mig men de brukar jag vara snål med Midsommar var sist jag gav en film 10/10. Stabil film med hög omtittningspotentioal. Köpte dvd nyligen så fler tittar lär det bli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du också uppskattar den och känner att den har hög omtittspotential. Har sett den många gånger och blir aldrig besviken på den. Min favoritfilm bland krigsäventyren där ute och en av favoriterna oavsett genre :)

   Radera