måndag 25 augusti 2008

Working GirlTitel: Working Girl
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1988
Regi: Mike Nichols
I rollerna: Melanie Griffith, Harrison Ford, Sigourney Weaver, Alec Baldwin

Handling: Tess är en ambitiös sekreterare som är fast besluten att göra karriär inom New Yorks finansvärld. Men hon får den listiga Katharine - som dessutom är hennes chef - emot sig.

Omdöme: Det är en sådan typ av film som man sett förr, men det betyder inte att det inte kan vara bra. På sätt och vis tycker jag det påminner om Nyckeln till framgång från 1987 med Michael J. Fox, fast i det fallet är det nästan bara komedi. Här har man även en allvarligare sida där Tess både måste vara på tårna när det gäller arbetet och i sitt privatliv. Komplikationer uppstår och hon får ett par svåra val hon måste göra.Melanie Griffith är ingen direkt favorit, men hon passar bra i rollen som sekreteraren Tess McGill. Hon tar kvällskurser för att i framtiden kunna få en chans högre upp i företaget, men när hon får chansen att kliva in i chefsrollen, tar hon den ögonblickligen. På så vis får hon kontakt med Jack Trainer (Harrison Ford) som hon inte bara måste jobba med, utan även blir involverad med. Sigourney Weaver spelar hennes chef Katharine Parker som råkar ut för en skidolycka i Europa och låter Tess ta över hennes sysslor under tiden. Filmen hade några vändningar mot slutet som jag också gillade, även om de kanske inte var helt oförutsägbara. Det är en sån där mysig film som iaf jag blir glad av. Det är 80-tal, skön musik, avslappnad stämning och en helt ok handling med bra skådespelare.Jag hade kanske föredragit en annan skådespelerska i huvudrollen som Tess, t.ex. Michelle Pfeiffer som jag läste var tilltänkt rollen till en början. Henne gillar jag mycket mer och hon hade varit perfekt. Men så här fungerar det också. Kul också att se Kevin Spacey dyka upp i en scen tidigt i hans karriär. Vissa kanske inte gillar det här om de inte uppskattar 80-talets charm, men jag tycker faktiskt det är en bra film som även fick hela sex Oscarsnomineringar (varav en vinst för bästa sång). Regissören Mike Nichols har ju bl.a. gjort den underbara Mandomsprovet, så han kan denna typ av film helt klart.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

4 kommentarer:

 1. En jttemysig film från årtalet framför alla andra, 1988 ;)Jag har inte samma problem med Melanie Griffith som du har men jag håller med, Michelle Pfeiffer hade (också) funkar perfekt i rollen som Tess.

  Provar att länka på "ditt sätt" så får vi se om det funkar:http://www.fiffisfilmtajm.se/working-girl/

  SvaraRadera
 2. Nu när jag sett om den gillar jag faktiskt Melanie Griffith. Att hon inte är en favorit stämmer, men hon gör sin roll mycket bra faktiskt, känns väldigt rätt och sympatisk. Det är helt enkelt en mysig 80-talare som är värd att se lite då och då.

  Länkningen blev inte riktigt rätt, men ett gott försök var det allt ;)

  Denna borde funka bättre: http://www.fiffisfilmtajm.se/working-girl/

  SvaraRadera
 3. Jag försökte i alla fall ;)

  SvaraRadera
 4. Glömde bara klistra in länken där det stod "din länk" ;) Nästa gång kanske det går bättre...

  SvaraRadera