måndag 1 september 2008

Best of 2008

1) The Wrestler
2) The Chaser
3) Slumdog Millionaire
4) Changeling
5) Frost/Nixon
6) Felon
7) The Hurt Locker
8) The Boy in the Striped Pyjamas
9) Valkyrie
10) Iron Man


Andra noterbara filmer:

Cloverfield
The Crimson Wing: Mystery of the Flamingos
The Curious Case of Benjamin Button
The Dark Knight
Departures
Gran Torino
In Bruges
Julia
Låt den rätte komma in
Martyrs
Mesrine: Part 1 & 2
Milk
Nordwand
Pour elle
Pride and Glory
The Reader
Revanche
Revolutionary Road
Seven Pounds
The Square
Street Kings
Surveillance
Taken
Traitor
Venkovský ucitel / The Country Teacher
Vicky Cristina Barcelona
WALL·E

6 kommentarer:

 1. Nu har jag fått upp min egen 2008-lista: http://t.co/GHMnc95s

  Den här gången skiljer sig våra listor åt en del. Bara en film (Frost/Nixon) finns med på båda. Fyra till av mina är med bland dina "honorable mentions". Men här finns mycket jag gillar på din lista också.

  The Chaser har jag inte sett, men den ligger på min hyrlista så jag har nog hört talas om den någonstans. Verkar kunna bli en trevlig bekantskap.

  The Wrestler höll jag länge som en av mina favoriter från 2008, men den höll inte riktigt samma klass när jag såg den för andra gången nyligen. Rourke är superbra, men storyn känns väldigt standard och bjuder inte på något intressant nytänkande. Dock väldigt välgjord, och den var nära att komma med på 10:e-plats på min lista. Skrev en recension om den för ett tag sedan, här: http://wp.me/p1AZqa-7V

  Changeling har jag inte sett ännu, men är lite tveksam till om det är min typ av film. Eastwood som regissör är lite hit-or-miss för mig (älskade Million Dollar Baby, tyckte Mystic River var väldigt trist), men jag ska försöka kolla in den nån gång.

  Slumdog Millionaire tyckte jag var väldigt trevlig. Sjysst berättarteknik och snygg visuellt. Klart stabil film.

  Gillar att Felon kom med på din lista. Liksom du blev jag positivt överraskad av den filmen. Lyckades verkligen gripa tag och få fram de rätta känslorna utan att kännas överdriven. Väldigt fin film.

  Mesrine har jag aldrig hört talas om. Tror inte det är riktigt min grej, men jag gillar ju förvisso Cassell. Hmm...

  The Hurt Locker tyckte jag var... bra. Grymt välgjord rent filmiskt sett, men jag fann det svårt att sätta mig in huvudpersonens situation. Tänket med att vara addicted to war känns väldigt främmande och svårbegripligt för mig. Kanske är det därför jag inte har fallt så handlöst för filmen som andra har, med tanke på att det ju är en karaktärsstudie.

  Seven Pounds var rätt mysig. Bygger upp en gåtfull stämning väldigt effektivt, där man verkligen blir nyfiken på vad det är som händer. Tycker inte att upplösningen helt lever upp till denna uppbyggnad, men det är en fin film med egen identitet likväl.

  The Boy in the Striped Pyjamas har jag inte heller sett än, men det är många som älskar den och den verkar bra, så det kommer åtgärdas förr eller senare.

  Trevligt att Julia kom med bland dina andra noterbara. Tät thriller, och jag tycker att Swintons framförande hör till de bästa från förra årtiondet.

  Den enda film på denna lista som jag inte gillar direkt är The Curious Case of Benjamin Button. Den var en rejäl besvikelse för mig då jag gillar alla inblandade. Storyn hugger aldrig till ordentligt utan segar sig fram från en episod till en annan. Tycker aldrig att jag kommer rollfigurerna riktigt in på livet, trots att jag spenderar så mycket tid med dom. Visst var det imponerande effekter och makeup och så, men det räcker inte.

  Men i överlag är det här en trevlig lista du har fått ihop. Keep up the good work!

  SvaraRadera
 2. Alltid lika trevligt att höra dina åsikter, Emil ! Och jag ska kolla in din lista med en gång (men först svarar jag lite på dina kommentar).

  Gillar man koreansk film är The Chaser lite av ett måste. Tillhör nog topp 5 för egen del bland koreanska filmer. Tycker den håller även vid omtitt.

  Mmm, The Wrestler höll även vid omtitt för egen del och precis som du säger är Rourke grymt bra. Visst är storyn ganska simpel, men då den berör mig är det viktigare än att vara originell.

  Tycker nog du ska se Changeling då den är intressantare än den kan verka på ytan (postern är t.ex. ganska tråkig). Angelina Jolie funkar bättre än väntat och vi har en "bad guy" som borde blivit Oscarsnominerad, bara det gör den sevärd i mina ögon. Och att man lyckats med 30-tals looken är en annan.

  Slumdog har jag bara sett en gång så vet inte om den håller vid omtitt, men gillade den när jag såg den även om den blev lite väl hyllad ett tag där.

  Ja, visst var Felon bra ? En film jag kan rekommendera till de flesta då den inte är så känd men överraskar på många sätt.

  Mesrine kanske inte är din typ av film(er), men de(n) måste ses för Cassel. Han är underbar och visar verkligen prov på skådespeleri på hög nivå (iaf i en sån typ av film).

  Kan förstå vad du menar med The Hurt Locker. Det är inte lätt att sätta sig in i situationen och det blir nästan överdriven "death wish". Det var främst det visuella och effektfulla i några scener som höjde filmen, men de höjer den ordentligt.

  Hmm, minns inte upplösningen av Seven Pounds, men minns att den var, som du säger, mysig och gillade den när jag såg den helt enkelt.

  The Boy in the Striped Pyjamas är lite av ett guldkorn faktiskt. En film som inte verkade så speciell till en början, men som växte rejält filmen igenom. Se den.

  Jag såg Julia ganska sent (innan jag gjorde min årliga Oscarslista), men så fort jag hade sett hennes prestation var hon min givna favorit från det året. Påminde mycket om vad Gena Rowlands gjorde i Gloria (1980), som ju är lite av en föregångare till Julia.

  Benjamin Button är inte heller någon favorit, men när jag såg den tyckte jag den ändå var bättre än jag förväntade mig att den skulle vara. Håller med att den kanske var lite känslolös eller vad man ska kalla det.

  Smaken är så klart olika, men alltid kul om man kan tipsa om filmer du och andra inte sett, för det finns ett par på listan som definitivt ska kollas upp.

  Några som ligger under "Andra noterbara filmer" som jag vill tipsa dig om är Revanche (österrikisk) och Venkovský ucitel (tjeckisk) som jag skulle vara nyfiken på att höra vad du tycker om. Två helt olika filmer, men båda klart sevärda med en del att fundera på.

  SvaraRadera
 3. Får kanske försöka spana in dem, då. Framförallt Revanche låter rätt intressant får jag säga. Sen tror jag inte att jag har sett nån film från vare sig Österrike eller Tjeckien förr, och det är alltid kul att kunna pricka av ännu ett filmland på kartan. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 4. Det var så lite så. Men om du inte sett några filmer från varken Österrike eller Tjeckien så har du en del trevligheter framför dig. Så här på rak arm är det Kolja (Tjeckien) och Funny Games (Österrike) du måste se. Två vitt skilda filmer, men båda ett måste.

  SvaraRadera
 5. Funny Games har jag haft ögonen på ett bra tag och den ska helt klart kollas in förr eller senare. Kolja är mer okänd för mig, men den kommer med på hyrlistan nu också. :)

  SvaraRadera
 6. Underbart, blir VÄLDIGT intressant att läsa dina tankar kring båda. Tror inte du blir besviken med någon av dem ;)

  SvaraRadera