fredag 26 september 2008

The FirmTitel: The Firm / Firman
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 1989
Regi: Alan Clarke
I rollerna: Gary Oldman, Lesley Manville, Philip Davis, Andrew Wilde

Handling: Bex Bissel är en respekterad fastighetsmäklare som älskar sin fru, sin dotter och sitt våld. Bex leder ett gäng fotbollsupporters kända som Inter-City Crew. Han planerar att förena de rivaliserande gängen och leda dem till EM i Tyskland 1988 - en chans att ge sig på de lokala fansen. Men det är en position han blir tvungen att slåss för.

Omdöme: En film jag blev lite nyfiken på då Gary Oldman alltid brukar vara sevärd och där jag tidigare hade sett regissören Alan Clarkes film Scum som var bra. Här förväntade jag mig därför en välgjord film om fotbollshuliganer i stil med I.D., men det blev lite av ett platt fall. Det är egentligen bara Gary Oldman som gör att denna film kan vara värd att se, för annars händer inte särskilt mycket och känslan saknas också. Lite dokumentärt är det, men inte särskilt bra.Avsaknaden av musik tycker jag också är negativt då vissa scener hade kunnat bli dramatiska och känslosamma med lite musik. I Scum fungerade det bra utan musik, men den var också mer välgjord och gripande. Här lyckas man inte få till så många bra scener. Istället känns de medelåldersmännen i gängen ganska töntiga faktiskt, skrattretande i många fall. Antagligen var det meningen att de skulle framställas som patetiska och det lyckas man bra med. Men lite mer tycker jag man hade kunnat kräva och därför blir inte filmen godkänd i mina ögon.

4 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

6 kommentarer:

 1. Alan Clark verkar gilla sitt våld och sina hopplösa situationer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Efter att ha sett två av hans filmer så har du en poäng. Men just denna var ingen höjdare. Då gillade jag Scum klart mer.

   Radera
 2. Filmens bästa scen är nog när Tom Cruise springer allt vad han orkar. Han springer ju alltid i sina filmer. Gary Oldman kommer jag dock inte ihåg från filmen... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Haha, ja det är lätt att man tänker på Cruise-filmen från 1994 med samma titel. Det är även en bättre film än denna.

   Radera
 3. Håller inte med. Riktigt bra film, betydligt bättre än den re-make som kom för några år sedan. Avsaknaden av musik är enbart ett plus! Klar 4 av 5.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Intressant att höra att du uppfattade filmen på ett positivt sätt. Avsaknaden av musik gör det hela mer dokumentärt, autentiskt. Fast som jag minns det blev det lite för mycket TV-films känsla för egen del.

   Tack för kommentaren och välkommen hit också!

   Radera