torsdag 4 september 2008

Road GamesTitel: Roadgames / Road Games / Lift med döden
Genre: Drama/Mysterium/Thriller/Komedi
Land: Australien
År: 1981
Regi: Richard Franklin
I rollerna: Stacy Keach, Jamie Lee Curtis, Grant Page, Marion Edward

Handling: Pat Quid kör långtradare tvärs över Australien och på vägen träffar han andra resande och liftare. När en sådan liftare, vid namn Pamela, försvinner så misstänker han föraren av en grön skåpbil. Kan det vara seriemördaren som de talar om på radion? Samtidigt dras uppmärksamhet till honom i form av polisen som börjar misstänka honom.

Omdöme: Visste absolut ingenting om den här filmen mer än att Stacy Keach (som var ganska stor på 70- och 80-talet) och Jamie Lee Curtis (som hade gjort sig ett namn några år tidigare) var med. Lastbilschauffören Quid (bra spelad av Stacy Keach) har precis fått en körning där han ska leverera griskött till andra sidan Australien. Den enda han har att prata med på de långa resorna är hans dingo/hund.

För att få tiden att gå leker han "väglekar" där han bl.a. hittar på bakgrundshistorier på männinskor han träffar på och kör förbi på vägen. Då det endast går en stor väg mellan platserna han ska åka mellan, är det lätt hänt att man stöter på samma människor igen. Så är fallet med den kvinnliga liftaren Pamela (Jamie Lee Curtis) som han till slut plockar upp, trots att det är emot reglerna.Det mest intressanta är egentligen att regissören Richard Franklin var ett stort Hitchcock-fan och både såg och läste allt han kunde om den store regissören. När han pluggade film i USA fick han även chansen att träffa honom under en föreläsning han själv anordnat. Därför har filmen en tydlig Hitchcock-touch, vilket jag gillar. Filmen bjuder också på skickliga bildlösningar och fint foto som passar väl med storyn den berättar.

Enligt regissören bygger filmen på Fönstret åt gården, men utspelar sig istället i en rörande lastbil. Filmen har några täta och välgjorda scener, blandar in skön humor och låter det hela vara ett mysterium som egentligen kan gå lite hur som helst. Jag gillar det till stora delar, men tyvärr fick man inte avsluta filmen som man ville (pga tidsbrist) utan fick göra ett annat slut som känns krystat. Det är synd för annars tror jag den hade varit snäppet bättre.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar