torsdag 4 september 2008

RopáciTitel: Ropáci / Oilgobblers
Genre: Mockumentär/Kortfilm/Mystik/Komedi
Land: Tjeckoslovakien
År: 1988
Regi: Jan Sverák
I rollerna: Lubomir Benes, Ivo Kaspar, Emil Nedbal, Jiri Nemec

Handling: Efter att ha fått rapporter om att en ny djurart (Ropáci) upptäckts i en förorenad del av Tjeckoslovakien, beger sig fyra biologer dit för att ta reda på mer om den. Med sig har de videokameror och utrustning för att utforska vad det är som evolverat av den växande föroreningen i världen.

Omdöme: Regissören Jan Sverák är nog mest känd för sin film Kolja (1996), men han har etablerat sig som en av Tjeckiens bästa regissörer de senaste 20 åren. Detta är en av hans allra första filmer (kortfilm på 20 minuter) som la grunden till hans långfilmer. På ett mycket träffsäkert sätt får man följa ett team på fyra personer som tar sig till de norra delarna av Tjeckoslovakien för att försöka lokalisera djurarten som kallas "ropáci". Detta djur kan endast överleva i förorenad miljö med olja, olika gaser samt plast av olika slag som favorit.De får till slut syn på detta djur och dokumenterar det så gott de kan. De hittar även en död "ropák" som de obducerar. Senare hittas även en ung "ropák" som kommit bort från den förorenade dalen. För att den inte ska dö av den friska luften tar teamet hand om den och ger den föda i form av 92-oktanig bensin. För att den ska överleva måste de ha igång bilen över natten så att den lilla "ropáken" kan andas in avgaserna från avgasröret från sin kartong. Tyvärr vågar teamet inte riskera något genom att ta med sig ungen till Prag då de på vägen måste åka igenom skog och bra luft, vilket den inte skulle överleva. Istället planerar de att återvända om två år eller när luften blivit mer förorenad.

Själva djuren är riktigt välgjorda och ser ut som de faktiskt är levande. Ser ut som en blandning av en stor padda och bäver eller liknande. Man blandar den dokumentära känslan med spännande musik och skön svart humor. En riktig satirisk pärla som är minst lika aktuell nu som då.

Betyg:
IMDb: 8.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar