söndag 7 september 2008

The TerminatorTitel: The Terminator
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 1984
Regi: James Cameron
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Michael Biehn, Lance Henriksen

Handling: År 2029 ligger planeten Jorden i ruiner efter ett kärnvapenkrig. Maskinerna har tagit över makten och människorna förvisats till underjorden. Men maskinernas makt hotas av en stark och växande motståndsrörelse. En ung kvinna, Sarah Connor, styr framtiden utan att hon själv vet om det. Hon kommer föda en son som ska leda kampen mot maskinernas makt. Hon måste dö innan hon föder sitt barn. En Terminator skickas tillbaka i tiden för att döda Sarah. Den känner varken fruktan, medkänsla eller smärta. Den är en perfekt dödsmaskin. Men Sarah har en beskyddare - en ung soldat, som skickats av människorna från framtiden. Världens öde ligger i deras händer och de måste besegra Terminatorn innan han dödar dem.

Omdöme: Är det inte underbart att ta fram en av sina favoritfilmer som man inte sett på ett tag och märka att den faktiskt är i princip lika bra som man kom ihåg den som ? Det är precis vad jag fick uppleva när jag tog mig en titt på The Terminator som jag växte upp med när jag var liten. Även om det är uppenbart att allt i filmen inte är hundraprocentigt, då tänker jag på effekterna, så går det inte att undgå det faktum att detta är en på många sätt revolutionerande film som är mycket bra. Vissa kanske tycker att den inte håller längre, men jag vill påstå raka motsatsen.De futuristiska scenerna i ett apokalyptiskt Los Angeles är inte de starkaste där rymdskeppen känns lite B, men det är absolut inte så farligt. Däremot är "stop-motion" scenerna med Terminator-cyborgen mot slutet sämre. Det blandas med en modell av Terminatorn som är mycket bättre, men tyvärr var man tvingade att kombinera de två. Men även här kan jag acceptera detta, även om det är lite störande när man lyckats så bra med modellen.Filmen har ett genomgående mycket högt tempo med en actionpackad handling där huvudkaraktärerna hela tiden rör på sig. Man har lyckats kombinera actionscenerna med storyutvecklingen på ett strålande sätt där soldaten Kyle Reese, spelad av den passande Michael Biehn, hela tiden berättar för Sarah Connor (en lagom trevlig och tuff Linda Hamilton) vad som egentligen pågår. Karaktärsutveckling finns där, likaså en relation mellan Kyle och Sarah som har en viktig och bra relation till varandra. Man har även skapat en ny genre, Tech-Noir, något man får ta del av när huvudpersonerna besöker ett ställe med samma namn.Men utan The Terminator - Arnold Schwarzenegger - skulle denna film inte fungera. Jag tycker karaktären är riktigt bra och Arnold sköter sig som en (mar)dröm som sätter skräck i en hel stad. Det finns så många minnesvärda och klassiska scener att man rent av njuter igenom hela filmen. Hans klassiska "I'll be back" dyker bl.a. upp innan han återvänder för att ödelägga en hel polisstation. Musiken i filmen är för det mesta riktigt bra, men har en del svackor där man försökt skapa passande musik som blir lite för intensiv. Men i de allra flesta fallen är det mycket bra musik som både lyckas skapa spänning och djup när det behövs.Ett par intressanta saker jag snappade upp på extramaterialet var bl.a. att Arnold Schwarzenegger egentligen var påtänkt i rollen som Kyle Reese, men att James Cameron inte tyckte han passade och ville försöka få bort honom från projektet genom ett gräl. Det visade sig istället att Arnold gillade rollen som Terminator mer och när Cameron fick höra detta gillade han idéen så pass mycket att han ändrade sig. Den som egentligen var påtänkt i rollen som Terminator var faktiskt Lance Henriksen som istället fick en mindre roll som polisdetektiv (i T2 använde man sig istället av detta koncept). En annan som lär ha varit i leken för att bli Terminator var - O.J. Simpson !

4 - Skådespelare
5 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

4 kommentarer:

 1. Vadå? O.J.Simpson? Måste samla mig lite här nu, fick fan hjärtklappning. O.J.Simpson? Varför dååå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Varför inte? ;) Han var ju i ropet och med tanke på vad som hände senare i hans liv hade det kanske varit helt rätt val. Nu är jag dock glad att det blev Arnold, för han ÄR Terminator...

   Radera
  2. Haha, du har rätt, det är bara för svårt att bortse ifrån vem O.J är och har blivit. Jag fick dock en smärre chock när jag läste det. Har fortfarande inte samlat mig. ;)

   Radera
  3. Fiffi: Nej, det är klart att man har lite svårt att föreställa sig det hela. Han var ju ingen vidare skådis så filmen hade nog haft svårt att att nå några vidare höjder...

   Radera