lördag 15 november 2008

Into the WildTitel: Into the Wild
Genre: Äventyr/Drama
Land: USA
År: 2007
Regi: Sean Penn
I rollerna: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone, Catherine Keener, Vince Vaughn, Hal Holbrook

Handling: Detta är den sanna historien om Christopher McCandless, en toppstudent på Emory University i Atlanta. Efter avslutad utbildning skänker han bort alla sina besparingar till välgörenhet och liftar till Alaska där han bosätter sig mitt i vildmarken.

Omdöme: Man märker att regissören Sean Penn lagt ner mycket hjärta i produktionen av den här filmen. Det är många vackra naturbilder som både fungerar som mellanspel och som en del av berättelsen om Christopher McCandless (Emile Hirsch i sitt livs roll). Problemet för Christopher är att han känner sig instängd i det liv han lever med föräldrar som sätter mycket press på honom och berättar vad han ska göra. Den enda som förstår honom är hans lillasyster Carine (Jena Malone).Så han bestämmer sig för att ta sig till vildmarken i Alaska. Men då han ger bort sina besparingar (som skulle ta honom till college), måste han på vägen jobba för att kunna ta sig vidare, både med arbete och med att få lift. Detta medför också att han träffar på en hel del olika karaktärer som påverkar hans tillvaro, men desto mer påverkar han deras liv under den korta tid de får lära känna honom. Han är fast besluten om att fånga sin dröm och inget kommer stoppa honom.Det är så mycket som är bra med den här filmen som lyckas skapa en mysig känsla med sitt vackra foto, men kanske framförallt med den passande musiken som skrevs specifikt till filmen. Sen att alla roller känns helt rätt castade gör inte saken sämre. Emile Hirsch gör sitt livs roll, hans föräldrar spelas slående av William Hurt och Marcia Gay Harden. Men sen är det de olika karaktärerna han träffar på vägen som gör att filmen hela tiden går framåt, inte minst Hal Holbrook som fick en Oscarsnominering för sin prestation. Filmen fick även en nominering för bästa klippning, men det känns som den kunde fått ett par nomineringar till, speciellt för fotot och musiken.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.3

2 kommentarer:

  1. Vi är definitivt överens när det gäller Emile, i alla fall... Och Gay Harden vinner i långa loppet måste jag säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Jag tror som sagt att det här är en film som tjänar på att ses vid rätt omständigheter. Den lyfte helt klart andra gången jag såg den. Och Emile Hirsch gör sin roll mycket bra.

      Radera