måndag 24 november 2008

Venkovský ucitel / The Country Teacher



Titel: Venkovský ucitel / The Country Teacher
Genre: Drama/Komedi
Land: Tjeckien
År: 2008
Regi: Bohdan Sláma
I rollerna: Pavel Liska, Zuzana Bydzovská, Ladislav Sedivý, Tereza Vorísková

Handling: En ung lärare lämnar pojkvännen, karriären och sin sexuella identitet i Prag för att istället söka lugn och ro på landsbygden. Han blir vän med en kvinna som snart vill ta relationen längre, men själv är han mer intresserad av kvinnans 17-årige son.

Omdöme: Utan att veta vilken typ av film jag skulle få se visste jag lite om grunden. Läraren, spelad av Pavel Liska, kommer till landsbygden där han får chansen att utöva sitt yrke och vara i lugn och ro. Rektorn på skolan förstår inte varför någon skulle välja bort ett erkänt lärarjobb i Prag för detta. Men han vet att det måste vara för att läraren hamnat i trubbel på något sätt. Läraren kommer snart in i landsbygdens atmosfär och umgås med de lokala invånarna som gärna tar sig ett par öl. Sakta men säkert tätnar dock intrigerna och läraren lever allt farligare.



Filmens första halva är ganska lättsam med en del träffsäker humor. Man mjuknar upp tittaren och bjuder på en avslappnad stämning som jag tycker är skön att se. Det känns lite som något från den gamla skolan när regissören Bohdan Sláma låter scenerna flyta på med många långa tagningar utan klipp. Tempot är perfekt för den här omgivningen ute på landet och den kräver även att skådespelarna gör sitt jobb. Och det gör de utan tvekan. Det är inte bara i huvudrollerna utan även de mindre birollerna känns helt rätt. Filmen blir allvarligare och lite svårare under andra halvan, man vet dock inte vart det ska leda. Lite tappar den här, men samtidigt gillar jag helheten.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar