söndag 16 november 2008

The VisitorTitel: The Visitor
Genre: Drama
Land: USA
År: 2007
Regi: Thomas McCarthy
I rollerna: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Jekesai Gurira, Hiam Abbass

Handling: Walter Vale, en änkling sedan fem år tillbaka, lever ett anspråkslöst liv som ekonomiprofessor på ett universitet i en förort till Connecticut. När han motvilligt reser till New York på konferens möter han ett ungt par som illegalt vistas i USA och i Walters lägenhet.

Omdöme: En film jag hade hört väldigt lite om och visste ingenting om. Det handlar om Walter Vale (spelad av Richard Jenkins) som skrivit ett par böcker och jobbar på en fjärde samtidigt som han har en klass på universitetet i Connecticut. Men så när han blir ombedd att hålla tal på en konferens i New York åker han dit, hans förra hemstad där han fortfarande har en lägenhet som han inte besökt på två år. När han så kommer dit märker han att ett par, Tarek och Zainab, bor i lägenheten.Filmen är väldigt lågmäld från början till slutet och man fattar ett visst tycke för karaktärerna, inte minst Walter Vale som porträtteras väl av Richard Jenkins som jag främst känner igen från olika biroller, men som nu verkar ha fått sitt stora genombrott. Filmen handlar om invandring och hur helt oskyldiga kan bli drabbade av lagarna som skärpts i USA efter händelsen 11:e september. Det är dramatiskt, men inte särskilt gripande för mig och det är väl där filmen inte riktigt lyckas som jag trodde den skulle göra. Samtidigt känns det som det här skulle kunna vara en inblick i en mans liv under ett par dygn.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Skådespelar, handling och känsla får 5 Björnar av mej. En av de absolut bästa filmer jag sett. Kände jag igen mej själv i honom tro?

    SvaraRadera