måndag 22 december 2008

The Petrified ForestTitel: The Petrified Forest
Genre: Kriminaldrama/Romantik
Land: USA
År: 1936
Regi: Archie Mayo
I rollerna: Leslie Howard, Bette Davis, Humphrey Bogart, Dick Foran

Handling: Alan kommer vandrande till ett rastställe mitt ute i öknen och träffar där servitrisen Gabrielle. Den efterlyste gangstern Duke och hans gäng tar dem och några andra gäster som gisslan.

Omdöme: Det här kom att bli genombrottet för Humphrey Bogart som spelar gangstern Duke. Han blev evigt tacksam till sin motspelare Leslie Howard, som spelar Alan, då han stod på sig när producenterna hellre ville ha någon annan i rollen som gangster. De två spelade rollerna mot varandra när det var en Broadway-pjäs och Leslie Howard kunde inte tänka sig någon annan än Bogie. Man har även Bette Davis i rollen som servitrisen Gabrielle. Jag känner nästan inte igen henne då hon för första gången går att tycka om (hon spelade senare främst iskalla satmaror framgångsrikt).Filmens första halva står Alan (Leslie Howard) och Gabrielle (Bette Davis) för det mesta då de träffas och umgås på raststället som hennes far äger. Hon är förtjust i poesi och har stora drömmar om hon bara kan ta sig från öknen. Han är en författare som sett världen och inte vet vad han är ute efter. Men så dyker gangstern Duke (Humphrey Bogart) upp med sitt gäng och håller alla gisslan. Bogart lär ha baserat sin karaktär på ökände gangstern John Dillinger (hans gåstil, rörelser etc). Klart välspelat av Bogie i en roll som passar honom perfekt. Tycker kanske inte att filmen tillhör de allra främsta gangsterfilmerna från den här tiden, men den får med starka karaktärer och känslor så som kärlek, svek, passion och hopp.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Haha, då var ju frågan om du gillade Bogey här eller inte? :) Jag vet inte riktigt om jag ens skulle karakterisera den som en gangsterfilm...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Som sagt, minnet av filmen säger mig att Bogart var ganska stel här. Men så är han alltid lite stel och kaxig, det hör liksom till.

      Radera