torsdag 1 januari 2009

Bad SantaTitel: Bad Santa
Genre: Komedi
Land: USA
År: 2003
Regi: Terry Zwigoff
I rollerna: Billy Bob Thornton, Lauren Graham, Tony Cox, Bernie Mac

Handling: Jultomten och hans medhjälpare är bedragare på brottsturné, i avsikt att använda julhandelns trängsel och puls till att berika sig själva snarare än att sprida julglädje. Men det blir lite komplicerat när de stöter på en mobbad pojke.

Omdöme: I en av de mest kontroversiella julfilmerna någonsin får man träffa jultomten, som han utger sig för att vara under julen i köpcentrum runt om i USA. Men han är även bra på att ta sig in i kassaskåp, svära, dricka stora mängder sprit, kedjeröka och sätta på allt han kan få tag på. Till sin hjälp har han en dvärg som får agera tomtenisse. Verkligen en typisk julsaga för vuxna.Billy Bob Thornton är klockren i rollen som tomte då han klarar av att inte förändra en min under hela filmen, men ändå lyckas få en att skratta. Han är skön i denna roll helt enkelt. Lite kul är att Bill Murray ursprungligen skulle ha gjort rollen, men hoppade av för att göra Lost in Translation (vilket var ett bra val, även om man gärna hade sett honom här också). En annan som ville ta rollen var Jack Nicholson (kan se det framför mig), men han var bunden till en annan film just då.Även den lilla pojken (som är ganska storväxt) spelar bra och det finns ett flertal scener mellan honom och Billy Bob Thornton som är väldigt roliga. Dvärgen är också en rolig sidekick som är kaxig och stor i mun. Överhuvudtaget är det mycket svordomar och en kaxig attityd i filmen, något som är väldigt kul i det här sammanhanget. Vid ett flertal tillfällen skrattar man högt för det faktiskt är roligt. Jag tyckte den tappade lite mot slutet när man ska avsluta filmen, men det är ändå en klart sevärd komedi som funkar bra.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Helt klart en kul film. Tycker nog att den är som bäst under andra akten. Den tar god tid på sig att komma igång och sedan blir det lite väl för tillrättalagt mot slutet (som sig bör i en komedi av detta slaget).

  Men allt som allt en fräsch komedi som inte oroar sig för kulturtanterna. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, den får med en del hjärta när Billy Bob får ta hand om ungen. Det är en underskattad del i en komedi - hjärta. Tycker det oftast skiljer de bättre från de sämre. Finns givetvis undantag, men för egen del är hjärta och värme aldrig fel i en komedi.

   Radera