lördag 31 januari 2009

Electra Glide in Blue



Titel: Electra Glide in Blue
Genre: Drama/Kriminalare
Land: USA
År: 1973
Regi: James William Guercio
I rollerna: Robert Blake, Mitch Ryan, Billy Green Bush, Elisha Cook Jr.

Handling: Den kortväxte motorcykelpolisen John Wintergreen har börjat tröttna på sitt oinspirerande jobb. Han vill avancera och en dag får han chansen att visa vad han går för när det sker något som kan vara ett mord i hans distrikt.

Omdöme: Vissa gånger kommer man över filmer man aldrig hört talas om som visar sig vara riktiga pärlor. Så när Electra Glide in Blue börjar hoppas jag på en sådan film. Och inledningen är klart lovande med ett elegant foto och en frän introduktion av huvudkaraktären - motorcykelpolisen John Wintergreen (Robert Blake). Fotot står för övrigt Conrad L. Hall för som vann tre Oscars (av tio nomineringar) och som regissören James William Guercio i sin första (och enda) film hemskt gärna ville ha. Pga budgeten hade han inte råd med honom, så han sänkte sitt eget arvode för filmen till en dollar och fick på så vis råd med sin cinematograf.



Cinematografin är helt klart en av filmens starka sidor, mycket tack vare det vackra Monument Valley som stora delar av filmen utspelar sig i. Det är här John och hans partner Zipper patrullerar vägarna under dagarna. Men John vill inget hellre än att bli mordutredare och får sin chans att visa vad han går för när de hittar Willie (en bra Elisha Cook Jr.) ute i öknen som påstår att en man vid namn Frank är död i sitt hem. John tar sig dit som först på plats och påbörjar utredningen. Filmen dribblar sedan tyvärr bort sig och blir allt för virrig utan poäng. Men med en stark avslutning får man iaf till ett avslut som heter duga. Synd bara att man kastar bort en lovande inledning och en sådan avslutning med ett tomt inehåll.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar