torsdag 1 januari 2009

Silent Night, Deadly NightTitel: Silent Night, Deadly Night
Genre: Skräck
Land: USA
År: 1984
Regi: Charles E. Sellier Jr.
I rollerna: Robert Brian Wilson, Gilmer McCormick, Toni Nero, Britt Leach

Handling: Tomten är alltid lika välkommen, med sitt vita skägg, renarna och en stor säck presenter. Såvida han inte råkar vara en heltokig dåre vars blodtörst är outsinlig! Detta får unge Billy bittert erfara en julafton, när hela hans familj brutalt mördas av en psykopat iklädd tomtedräkt. Många år senare hemsöks han fortfarande av bilderna från den helvetiska händelsen, och när hans chef på köpcentret tvingar honom att posera som tomte, sätter dårgenen in och Billy flippar fullkomligt. Banemannen i röd byxdress har återvänt!

Omdöme: Den här lilla skräckfilmen lär ha skapat stora rubriker när den skulle släppas då arga föräldrar protesterade stort mot att man skulle gestalta jultomten som en galen mördare. Filmen kom därför att tas bort från biograferna efter bara två veckor. Det är hur som helst en perfekt julfilm och undervisning för barn - eller inte. Själv visste jag inte mycket om den på förhand, så utvecklingen var lite överraskande.Vad det är är en b-slasher som innehåller en del ganska coola scener och några roliga repliker som man bara kan hitta i dessa filmer. Bäst är när polisen "råkar" skjuta ihjäl en tomte som vägrar stanna när han är på väg mot några barn. Det visar sig vara en man som är i 50-års åldern och döv. Komedi på hög nivå, speciellt som det nog är menat att vara allvarligt. Allt som allt lyckas man stundtals skapa lite stämning, men allt är ojämnt här, speciellt musiken.2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
10 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.4

2 kommentarer:

  1. Såg här att även du uppskattade fader O´Briens död. Undrar vad prästen tänkte när polisen tömde magasinet i hans rygg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Haha, jag hade glömt det, men läste det i min text och kom på att det faktiskt var en lyckad scen. Men filmen var på det stora hela tyvärr alltför sunkig och misslyckad.

      Radera