lördag 31 januari 2009

Sunrise: A Song of Two HumansTitel: Sunrise: A Song of Two Humans / Soluppgång
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1927
Regi: F.W. Murnau
I rollerna: George O'Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston, Bodil Rosing

Handling: En kvinna från staden förför en bonde och föreslår att han ska mörda sin fru. Något han är tveksam till, men beslutar sig för att göra.

Omdöme: Den tyske regissören F.W. Murnau kom, som så många andra européer, till Hollywood och fick göra denna klassiker som sin debutfilm i Hollywood 1927. Han ligger bl.a. bakom klassikern Nosferatu och har av många kallats pionjär inom filmteknik. Man förstår det när man ser Sunrise som bjuder på filmkonst som man blir imponerad av för att vara från 20-talet. Filmtekniskt må det finnas en mängd godbitar, men jag väljer att se filmen för hur den fungerar nu och inte vad den lyckades skapa då. Den blev för övrigt belönad med tre Oscars, fast det är ett annat kapitel.Det är främst känslorna den lyckas förmedla med skådespelarnas agerande, handlingen och kanske framförallt musiken som är en stor del av framgången. Det är en både vacker, dramatisk och spännande historia som följer två människor som finner varandra på nytt genom oväntade omständigheter. Det är svårt att inte bli tagen av historien och fatta tycke för de båda i huvudrollerna. Mannen, spelad av George O'Brien, gillar jag kanske mest med hans kroppsspråk som säger så mycket om hur han känner. När han är framåthukad är han aggresiv, deprimerad och uppgiven för att sedan lysa upp och bli hur charmig som helst.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

4 kommentarer:

 1. Jag ber om ursäkt att jag kommenterar ett så gammalt inlägg, men jag ville bara säga att det är kul att se vad du har skrivit om Sunrise, min favorit bland stumfilmer. Jag håller med om att man blir berörd av den, fick någon tår i slutet! Skrev faktiskt min tenta i filmvetenskap om just Sunrise och den tyska expressionismen i Hollywood och hur det har haft inflytande på senare genrer som film noir. :)

  SvaraRadera
 2. Svart Noir: Be aldrig om ursäkt för att du kommenterar ;) Speciellt inte gamla inlägg. Det är ju så de väcks till liv igen så jag tackar ödmjukast för detta :D

  Sunrise är ju en av de där "måste se" stumfilmerna tycker jag. Själv är jag inte så insatt i stumfilmen eller den tyska expressionismen, men detta är en välfungerande film.

  Och att tysk expressionism hade inflytande på film-noir tycker jag är ganska tydligt, speciellt användandet av det svartvita fotot och skuggor. Vill och ska se mer av dessa tyskar...

  SvaraRadera
 3. Apropå nånting heeeelt annat:
  FANTASTISK HEADER! :)

  SvaraRadera