lördag 10 januari 2009

The WacknessTitel: The Wackness
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 2008
Regi: Jonathan Levine
I rollerna: Josh Peck, Ben Kingsley, Olivia Thirlby, Famke Janssen

Handling: New York, sommaren 1994. Mariujanalangaren Luke Shapiro försöker komma på ett sätt att lösa sina föräldrars ekonomiska kris, minska sin depression och träffa en tjej innan han börjar plugga på college. Han lyckas byta till sig terapitimmar mot marijuana hos Dr Squires, vars äktenskap befinner sig i kris, samtidigt som han blir huvudlöst kär i Squires styvdotter Stephanie.

Omdöme: Man kastas in i Luke Shapiros (Josh Peck) vardagliga liv i New York sommaren 1994. Han tar studenten och har hela sommaren framför sig. Han besöker som vanligt Dr Jeff Squires (Ben Kingsley) och får lite terapi innan han lämnar över påsen med marijuana. Luke gillar inte sitt liv - han är ensam, hans föräldrar bråkar och han har aldrig haft en flickvän. Dr Squires är den enda han egentligen kan prata med, men när han träffar styvdottern Stephanie får han sin chans att träffa en tjej som gillar honom för vad han är - en knarklangare.Filmens titel gestaltar storyn ganska bra, den är ganska skruvad. Men det går inte till överdrift och från denna lite skruvade story får man ut ganska mycket positivt. Det är en bra känsla av sommar rakt igenom med några väl valda musikval som spelas titt som tätt. Inte riktigt min musikstil, men ändå passande för det mesta. Man har inte riktigt den typiska New York-pulsen, men det kan vara för att det är sommar och det är meningen att det ska vara lite lägre tempo i staden under den tiden när folk har semester och är bortresta.Några av de bästa scenerna utspelas mellan Luke och Stephanie när de tillbringar en helg ute vid strandhuset. Men efter dessa, runt mitten av filmen, dyker samma känsla inte upp igen vilket är lite synd. Samtidigt hamnar man inte i den vanliga fällan som denna typ av ungdomsfilm lätt hamnar i, men det saknas ändå något jag inte riktigt kan sätta fingret på. Gillar mest Ben Kingsley som som vanligt bjuder på en fin prestation, men de övriga sköter sig också fint med Josh Peck i en passande roll (man känner inte igen honom efter att han gått ner en massa kilon från rollen han gjorde som mobbad i Mean Creek 2004).

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

  1. Du noterade också att Peck hade bantat ner sig (rejält!) efter Mean Creek ser jag. Svårt att känna igen. Kingsley var sevärd, helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Jo, när jag läste att han var killen som blev mobbad i Mean Creak så blev man allt imponerad av förändringen. Två trevliga filmer för övrigt (på olika sätt).

      Radera