söndag 22 februari 2009

Best of 2009

1) Inglourious Basterds
2) Un prophète
3) District 9
4) In the Loop
5) Polytechnique
6) Moon
7) Sin nombre
8) City Island
9) A Single Man
10) Harry Brown


Andra noterbara filmer:

(500) Days of Summer
A Serious Man
Antichrist
Avatar
Brooklyn's Finest
Case 39
Crazy Heart
Daniel & Ana
El secreto de sus ojos
Enter the Void
Fish Tank
Hachiko: A Dog's Story
Headhunter
I Knew It Was You: Rediscovering John Cazale
L'affaire Farewell
La doppia ora
Mother
Män som hatar kvinnor
Precious
Public Enemies
Red Riding: 1974
Red Riding: 1980
Star Trek
State of Play
Taking Chance
The Boat That Rocked
The Box
The House of the Devil
The International
The Time Traveler's Wife
Up in the Air
World's Greatest Dad

3 kommentarer:

 1. Fin lista du har fått ihop. Några vet du ju vad jag tycker om efter att ha läst min egen lista, men vad gäller de övriga...

  En Profet gillade jag skarpt. Gripande berättelse, välbekant men ändå unik. Den var nära att komma med på min egen topp tio.

  District 9 var trevlig sci-fi/action, men jag störde mig lite på upplägget med fejk-dokumentären. Kändes inte konsekvent och tillförde ingenting i mina ögon. Bortsett från det var det en mycket underhållande film.

  Moon hade jag kanske förväntat mig lite mer av än vad jag fick. Som en inblick i en mans isolerade liv på en månbas funkade den fint, men twisterna tog lite för mycket utrymme. Men jag gillade ändå filmen klart bra.

  A Single Man är den film jag har kvar att se från 2009 som jag är mest sugen på. Alla tycks älska den, så jag hoppas den kan leva upp till förväntningarna när Lovefilm behagar skicka den till mig.

  Polytechnique har jag inte hört talas om innan, men den ska jag helt klart spana in. Verkar intressant. City Island också. Den låter som något helt i min smak. Harry Brown såg jag en trailer för som jag inte riktigt fastnade för. Blir kanske att man ser den också någon gång, men det är inte högprioriterat.

  Många trevliga rullar på 3,5 nivån också. 500 Days of Summer, Antichrist, Brüno, Män som hatar kvinnor, Precious, Star Trek, World's Greatest Dad och The Box tyckte jag verkligen var klart bra. Särskilt kul att se andra uppskatta The Box, en film som jag tycker får oförtjänt mycket skit ibland. Härlig stämning från start till slut.

  Finns faktiskt inte en enda film på hela listan som jag inte har tyckt om. :)

  SvaraRadera
 2. Glömde visst att nämna Inglourious Basterds. Väldigt trevlig film, även om den känns lite tunn ibland i min mening. Skrev en recension på den för ett tag sedan som du kan läsa här om du vill. http://aswedetalksmovies.wordpress.com/2011/09/07/rewatch-review-inglourious-basterds/

  SvaraRadera
 3. Härligt med ett utförligt svar, det tackar vi för ;)

  Har ju sett fler filmer från året, men valde att bara ta med de som fått en stark trea/svag fyra och uppåt.

  Vad gäller Harry Brown är det den filmen som jag är mest tveksam till om den ska vara med på topp tio. Den tog sig in på listan då det var en av de senaste jag såg från 2009 så det kan ha varit avgörande.

  En profet tycker jag var riktigt bra, helt klart en film i min smak.

  District 9 funkade lika bra andra gången jag såg den och då fick den en välförtjänt plats på listan, men jag förstår vad du menar.

  Moon förväntade jag mig också en del av och gillade den mer andra gången jag såg den.

  Ja, A Single Man är riktigt snygg att titta på och kombinationen Colin Firth och Julianne Moore är lyckad.

  Polytechnique och City Island ska du definitivt se, två bra filmer. Glöm inte att se franskspråkiga versionen av Polytechnique.

  Jo, stämningen i The Box och känslan av 70-tal fångades riktigt bra. Kanske att den tappade under sista delen, men klart sevärd och kul idé.

  SvaraRadera