söndag 22 februari 2009

Oscarsgalan 2009 - Om valet var mitt

MINA FAVORITER - BÄSTA FILM:

Changeling


Kommentar: Fick ingen nominering för bästa film vilket inte känns helt rättvist. Clint Eastwood har gjort bättre filmer som också uppmärksammats av Oscarsakademin, så det känns som man ville ge andra chansen denna gång.

Frost/Nixon


Kommentar: En typisk Oscarsfilm som också lyckades engagera trots att det på förhand kändes som en tråkig och ointressant film. Men regissören Ron Howard har lyckats väl med att få ihop en så pass välgjord film.

Slumdog Millionaire


Kommentar: Har blivit lite av en förhandsfavorit till att vinna Oscarn, speciellt med tanke på att den vann Golden Globe. Men det betyder inte allt. Det är trots allt en bra film som förtjänar att vara nominerad och tillhör mina fem favoriter.

The Chaser


Kommentar: Givetvis inte med då denna sortens film sällan tar sig in här, men den tillhör årets bästa filmer och i mina böcker tillhör den absolut de fem främsta filmerna under året.

The Wrestler


Kommentar: Lite synd att filmen och regissören Darren Aronofsky inte får mer uppmärksamhet av Oscarsakademin då han skapat en mycket bra film där Mickey Rourke är en stor del av framgången. Men denna är given bland mina fem.

OSCARSNONOMINERADE:

Frost/Nixon

Kommentar: Värdig nominering som mycket väl kan vinna, även om det finns större favoriter.

Milk

Kommentar: Med tanke på ämnet borde den varit mer gripande och starkare. Trots allt en bra film, men som inte är värdig att vinna och inte riktigt värdig att vara nominerad före vissa andra.

Slumdog Millionaire

Kommentar: Helt klart värdig nominering och en av de största favoriterna i sällskapet. Får se om den kan gå hela vägen. Inte en perfekt film, men bland de nominerade känns den som favorit.

The Curious Case of Benjamin Button

Kommentar: Inte en av David Finchers bästa filmer, trots det blir den nominerad pga att den tilltalar den stora skaran. En trevlig film, men ingen vinnare.

The Reader

Kommentar: En ganska stämningsfull historia, men som helhet når den inte de topparna som en Oscarsnominerad film bör göra. Känns svagast i fältet.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

Vincent Cassel (Mesrine: Part 1 & 2)


Kommentar: Lyfter filmen på egen hand och gör en av årets bästa prestationer utan tvekan. Hans variation är en fröjd att skåda och det är synd att han inte uppmärksammades av Oscarsakademin.

Michael Fassbender (Hunger)


Kommentar: Överraskningen i fältet, men som gör en "Christian Bale" i The Machinist för några år sedan. Han går på hungerstrejk i filmen Hunger och gör det mycket bra. Filmen var så där, men rollprestationen borde fått lite mer uppmärksamhet.

Frank Langella (Frost/Nixon)


Kommentar: En riktigt bra prestation där han spelar Richard Nixon på ett övertygande sätt. Given bland de fem nomineringarna och tillhör helt klart en av mina favoriter.

Sean Penn (Milk)


Kommentar: Ytterligare en stark prestation av en av de främsta skådespelarna i Hollywood. Han förvandlas till en homosexuell politiker i 70-talets San Francisco. Även hans karaktär är baserad på en verklig person vilket brukar underlätta.

Mickey Rourke (The Wrestler)


Kommentar: Utan tvekan den jag känner är mest värd Oscarn efter sin både charmiga och inspirerade prestation som den nedgågna wrestlaren. Känns i många fall som han spelar sig själv och man kan bara tycka om honom. Min favorit i sammanhanget.

OSCARSNONOMINERADE:

Richard Jenkins (The Visitor)

Kommentar: Gör en fin prestation i en film som inte fått så mycket uppmärksamhet. Filmen är för övrigt från 2007 och det är lite kul att han trots det blir nominerad. Känns som den största outsidern och tycker bl.a. Vincent Cassel borde fått denna plats.

Frank Langella (Frost/Nixon)

Kommentar: Given bland de fem och även om jag inte tror han vinner pga hårt motstånd är det kul att han får vara med och slåss om Oscarn.

Sean Penn (Milk)

Kommentar: Även han given bland de fem, men med tanke på att han redan vunnit sin "gubbe" tror jag inte riktigt på honom en gång till. Men hans prestation skulle mycket väl kunna vinna välförtjänt.

Brad Pitt (The Curious Case of Benjamin Button)

Kommentar: Inte direkt förtjänt av den här nomineringen då det mest är make-up som imponerar och inte hans skådespeleri, även om han sköter sig helt ok. En som Leonardo DiCaprio hade t.ex. varit mer förtjänt för sin roll i Revolutionary Road. Känns mest som en outsider.

Mickey Rourke (The Wrestler)

Kommentar: Oundvikligen favorit och värdig sådan. Tillsammans med Langella och Penn tillhör han de tre som det bör stå mellan, men där Rourke iaf får min röst.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

Kate Beckinsale (Nothing But the Truth)


Kommentar: Inte den starkaste prestationen, men trots allt en genomgående bra prestation i en film där skådespeleriet var bättre än filmen.

Anne Hathaway (Rachel Getting Married)


Kommentar: Förmodligen min favorit bland de fem då hon både ger en trovärdig och stark prestation som kvinnan som kommer direkt från rehab till sin systers bröllop.

Angelina Jolie (Changeling)


Kommentar: Även Jolie imponerar, men kanske inte lika mycket som Hathaway. Då hon redan vunnit en Oscar känns det mindre troligt att hon kommer vinna, men hon är iaf bland mina fem.

Tilda Swinton (Julia)


Kommentar: Förmodligen den starkaste prestationen, men tyvärr i en mindre produktion vilket inte ger henne den uppmärksamhet hon borde få. En riktig tour-de-force är det iaf och den värdiga vinnaren.

Kate Winslet (Revolutionary Road)


Kommentar: Tillhör inte mina favoritskådespelerskor, men hennes prestation i RR är nog hennes bästa. Men istället blev hon nominerad för The Reader vilket jag tycker var fel.

OSCARSNOMINERADE:

Anne Hathaway (Rachel Getting Married)

Kommentar: Värdig nominering och tillhör alltså även mina favoriter.

Angelina Jolie (Changeling)

Kommentar: Även hon värdig att vara bland de fem, räcker nog inte till en andra Oscar.

Melissa Leo (Frozen River)

Kommentar: Kul nominering och en som jag hade kunnat ha på min lista. En outsider, men trots allt med en chans att ta hem statyn. Gör en bra prestation och kommer egentligen från ingenstans.

Meryl Streep (Doubt)

Kommentar: Har en stark karaktär att jobba med och hon gör det bra. Känns dock oerhört osympatisk och jag har svårt för både henne och rollen.

Kate Winslet (The Reader)

Kommentar: Känns som hon var bättre i Revolutionary Road, men det var nog hugget som stucket för vilken prestation hon skulle belönas för. Här får hon i princip två karaktärer att jobba med, men även mycket smink. Tycker det finns bättre prestationer i fältet.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA MANLIGA BIROLL:

Alan Alda (Nothing But the Truth)


Kommentar: Gör sin roll bra som sympatisk advokat i en film där han får allt mer att jobba med och gör det som vanligt bra.

Jason Butler Harner (Changeling)


Kommentar: En av de bästa prestationerna enligt mig och en skådespelare som kom från ingenstans. Definitivt bland de fem, men fick ingen nominering.

Philip Seymour Hoffman (Doubt)


Kommentar: Hoffman har man blivit ganska bortskämd med bra prestationer av och det här är inget undantag. Känns inte som hans starkaste roll dock.

Val Kilmer (Felon)


Kommentar: Ok, ingen Oscarsfilm, men hans prestation var klart övertygande och det var kul att se Kilmer i en passande roll.

Heath Ledger (The Dark Knight)


Kommentar: Den mest givna av de alla och den stora favoriten. När jag såg filmen misstänkte jag en nominering, men trodde att han skulle få hård konkurrens. Nu är det uppenbart att det inte finns någon stark konkurrent.

OSCARSNOMINERADE:

Josh Brolin (Milk)

Kommentar: Förtjänar nomineringen, men känns trots allt som en outsider.

Robert Downey Jr (Tropic Thunder)

Kommentar: En riktig dark horse, men kul att hans prestation fått Oscarsakademin att nominera honom för en komisk roll. Tror dock hans chanser är minimala.

Philip Seymour Hoffman (Doubt)

Kommentar: Inte direkt överraskande, men han har gjort bättre prestationer tidigare. Det är främst rollen som är lite för återhållsam då man vet hur mycket han kan få ut.

Heath Ledger (The Dark Knight)

Kommentar: Den mest givne kandidaten och känns som given till vinsten. Ger den bästa prestationen och även om hans bortgång gjort att han fått mer uppmärksamhet så tror jag ändå han hade vunnit.

Michael Shannon (Revolutionary Road)

Kommentar: Klart överskattad prestation som jag inte alls gillade. Han var inte dålig, men att han blev nominerad tycker jag känns fel. Då var Leonardo DiCaprio, som jag inte direkt gillar, mer värd en nominering från samma film. Och en som Jason Butler Harner från Changeling borde fått nomineringen istället.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

Zuzana Bydzovská (Venkovský ucitel)


Kommentar: Övertygande prestation där hon känns väldigt naturlig i sitt skådespeleri och som också belönades på Stockholm Filmfestival med bästa skådespelerska. Givetvis inte nämnd i Oscarssammanhang.

Rosario Dawson (Seven Pounds)


Kommentar: En mycket fin prestation som den hjärtsjuka kvinnan som spelar mot Will Smith. En nominering tycker jag hade varit helt i sin ordning.

Vera Farmiga (Nothing But the Truth)


Kommentar: En övertygande prestation som definitivt känns som en av de fem främsta av de jag sett.

Taraji P. Henson (The Curious Case of Benjamin Button)


Kommentar: Gillade hennes prestation och hoppades på en nominering, vilket också besannades. Riktigt kul och även här en för mig okänd skådespelare som dyker upp och ger en stark prestation.

Marisa Tomei (The Wrestler)


Kommentar: Kanske inte min favoritprestation då hon visar upp sin kropp alldeles för mycket, men som vid sidan om det ändå gör en bra prestation.

OSCARSNOMINERADE:

Amy Adams (Doubt)

Kommentar: En sympatisk karaktär och hon sköter sig helt klart bra, men känns inte lika stark som några av de andra och då tycker jag det fanns bättre prestationer än hennes.

Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona)

Kommentar: Gör en ganska bra prestation, men jag har ytterst svårt för henne och en vinst skulle innebära katastrofalt jobbigt tacktal. Känns tyvärr som en favorit då Kate Winslet inte är nominerad i denna kategori.

Viola Davis (Doubt)

Kommentar: Minnesvärd prestation, men är med alldeles på tok för lite och finner det konstigt att hon blir nominerad för den lilla prestationen. Men bra var hon.

Taraji P. Henson (The Curious Case of Benjamin Button)

Kommentar: Mycket kul att hon fick nomineringen och min favorit, även om jag tror det blir svårt för henne att vinna.

Marisa Tomei (The Wrestler)

Kommentar: Tror inte hon är bland favoriterna, men trots allt har hon en chans nu när hon är bland de nominerade.

**********

MINA FAVORITER - BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

Departures (Japan)


Kommentar: Lågmält och harmoniskt, funkar på olika plan och gör det klart bra. Inte riktigt så tungt som det kunde varit, men å andra sidan visar den en sida som man inte ofta ser på film.

Låt den rätte komma in (Sverige)


Kommentar: En film som gått hem hos många runt om i världen och det är en väl fungerande film som man inte får underskatta. Blev ingen nominering, men definitivt något annorlunda som aldrig går över gränsen och hela tiden behåller gnistan.

Mesrine: Part 1 & 2 (Frankrike)


Kommentar: Vincent Cassel gör Mesrine till en underhållande och högst sevärd film i två delar. Inte direkt en film som uppmärksammas av Oscarsgalan, men fungerar trots allt väl.

The Chaser (Sydkorea)


Kommentar: Definitivt den allra bästa utländska filmen från året, men inte den typ av film som får Oscarsnomineringar. En av årets bästa filmer, kanske rent av den bästa av dem alla.

Venkovský ucitel (Tjeckien)


Kommentar: En både mysig, rolig och dramatisk liten film med långsamt och elegant foto samt bra prestationer. Står kanske inte ut som de övriga filmerna, men helt klart ett gott hantverk.

OSCARSNOMINERADE:

Departures (Japan)

Kommentar: Den kanske minst kända filmen av de nominerade på förhand, men definitivt en av de bästa i fältet.

Der Baader Meinhof Komplex (Tyskland)

Kommentar: En klart intressant historia, men jag tyckte man hoppade över allt för mycket intressant och lät andra halvan bli för långsam och tråkig när man kunde gjort något spännande av det hela.

Entre les Murs (Frankrike)
Kommentar: En film jag inte sett, men som var lite av en favorit på förhand.

Revanche (Österrike)

Kommentar: En både spännande och klart intressant liten film som håller intresset uppe ända fram till slutet. Men avslutningen är ett stort antiklimax som inte hjälper filmen ett dugg.

Vals Im Bashir (Israel)
Kommentar: Denna animerade film var lite av en favorit på förhand och tippades vinna. Har inte sett den så kan inte avgöra vad den förtjänar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar