söndag 8 februari 2009

Wall StreetTitel: Wall Street
Genre: Drama
Land: USA
År: 1987
Regi: Oliver Stone
I rollerna: Charlie Sheen, Michael Douglas, Martin Sheen, Darryl Hannah, John C. McGinley, Hal Holbrook, Terence Stamp, Sean Young, James Spader

Handling: Bud Fox vet inget om finansvärldens skuggsidor när han ingår ett halvskumt kompanjonavtal med finansfursten Gordon Gekko. Men Fox hungrar efter pengar och framgång och Gekko är smart nog att utnyttja det. Han överlåter de ljusskygga uppdragen till Fox, som i gengäld får sin lyxlägenhet, älskarinna och efteråt moraliska skrupler.

Omdöme: Wall Street satte sina spår i finansvärlden och varje dag används repliker och termer från filmen i det riktiga Wall Street. Oliver Stone ville visa finansvärlden som han hade upplevt den genom sin far som jobbade på Wall Street i många år. Pga hans inblick har filmen också fått en autentisk känsla som lär vara så nära man kan komma det riktiga Wall Street. Han har också fått med en hel del kända ansikten som får mycket att jobba med även i birollerna. Han gjorde filmen kort efter att ha vunnit Oscarn för Plutonen och lär enligt Charlie Sheen ha varit hårdare och striktare på denna film, antagligen pga pressen han kände.Michael Douglas är filmens mest lysande stjärna och vann välförtjänt Oscarn för sin gestaltning av finansgurun Gordon Gekko. Charlie Sheen spelar den unge och hungrige Bud Fox och även om han passar så är han ganska stel, något som Oliver Stone tyckte passade. Karaktären skulle egentligen heta Joe Fox, men en sådan person fanns redan på Wall Street och gav inte sin tillåtelse att använda hans namn. Charlie Sheen kom då med förslaget Bud Fox, vilket Oliver Stone tyckte lät som Butt Fucks. Darryl Hannah känns nog sämst och hon lär också ha varit lite vilse under inspelningen. Kul att Martin Sheen spelar pappa till Charlie Sheen. Ett minus till musiken i filmen som inte är så där 80-tals bra som det brukar vara. I någon scen är det bra, men många gånger blir det för skrikigt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar