måndag 11 maj 2009

State of PlayTitel: State of Play
Genre: Drama/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Frankrike
År: 2009
Regi: Kevin Macdonald
I rollerna: Russell Crowe, Ben Affleck, Rachel McAdams, Helen Mirren

Handling: Journalisten Cal McAffrey leds efter mordet på en lovande kongressmans älskarinna in i en härva av mörkläggningar och politiskt maktspel på hög nivå där enorma summor pengar och politisk heder står på spel.

Omdöme: Från regissören av The Last King of Scotland och manusförfattaren (och regissören) av Michael Clayton får man här en politisk thriller i form av Alla presidentens män och just nämnda Michael Clayton. Det hela kretsar kring den undersökande reportern Cal McAffrey (Russell Crowe) som har kontakter inom polisen och får på så vis bra information vid mord och annat smått och gott. När så ett mord leder honom till kongressmannen, och vännen från skoltiden, Stephen Collins (Ben Affleck), vet han inte vad han ska tro.Jag har alltid gillat politiska thrillers och det här är inget undantag. Filmen baseras på den brittiska miniserien med samma namn och man känner att det mesta är genomtänkt och välskrivet. Det finns dock några saker som borde ändrats. Tänker då speciellt på en karaktär vars sista scen bara känns fel. Russell Crowe ger en rakt igenom stabil insats utan att för den delen verkligen behöva gå in på djupet, vilket är lite synd. Ben Affleck däremot får en bra roll att jobba med och får visa att han duger som skådespelare i en omväxlande roll. Rachel McAdams tycker jag inte riktigt står ut utan är mer ett vackert ansikte än en undersökande reporter.Ett stort plus tycker jag var musiken som rakt igenom filmen ökar spänningen och ger filmen den intensitet som behövs för att inte bli för pratglad och stationär. Och att allt inte är så uppenbart som man tror är en bonus även om man inte blir så överraskad att hela filmen höjs när alla kort läggs på bordet. Jag känner lite liknande som jag kände efter att ha sett Michael Clayton för första gången - att jag behöver se om den för att verkligen ta till mig allting.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

2 kommentarer:

  1. Michael Clayton är den klart bättre filmen av de två men jag gillade State of Play också. Mmm, jag gillade McAdams men visst kanske hon inte känns helt trovärdig som undersökande journalist. Jo, du har nog rätt i att musiken bidrog ganska mycket till stämningen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jojjenito: Vi verkar tycka ganska lika här. Mmm, Michael Clayton blev bättre när jag såg om den så jag ser fram emot att se om den här också, speciellt som jag minns så lite av den, haha.

      Radera