lördag 2 maj 2009

Synecdoche, New YorkTitel: Synecdoche, New York
Genre: Drama/Komedi/Sci-Fi
Land: USA
År: 2008
Regi: Charlie Kaufman
I rollerna: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Tom Noonan, Michelle Williams

Handling: Efter att ha gjort succé med sin senaste uppsättning i sin hemstad och vunnit ett stipendium, bestämmer sig teaterregissören Caden Cotard för att pröva lyckan på Broadway. Som en del av hans nya pjäs försöker han skapa en kopia av dagens New York på ett lager i Manhattans teaterdistrikt.

Omdöme: I sin regidebut har Oscarsvinnande manusförfattaren Charlie Kaufman tagit in den perfekta skådespelaren att gestala Caden Cotard - Philip Seymour Hoffman. Denna väldigt udda karaktär har huvudrollen i denna skumma film som blandar och ger väldigt mycket. Det hela börjar med att Caden Cotard lever ett familjeliv med sin konstnärsfru Adele Lack (Catherine Keener) och deras fyraåriga dotter Olive. Men allt är inte direkt vanligt i deras relation och Adele tar med sig dottern till Paris när hon ska på en utställning. Under tiden försöker Caden skapa en ny pjäs som kommer påverka hans liv (och filmen) i stora mått.Philip Seymour Hoffman bevisar återigen vilken otroligt bra skådespelare han är där man får se honom åldras och bli allt sjukare (både mentalt och fysiskt). Kul också att se veteranen Tom Noonan (seriemördaren i Manhunter) i en större roll. Filmens absoluta höjdpunkt, förutom Hoffman, är filmens komiska delar som får en att skratta ordentligt. Det är för det mesta Hoffman som står för dem, men även några smarta detaljer i manuset gör att det blir riktigt kul emellanåt. Men filmen blir också onödigt skum och konstig utan förklaring. Sevärd för Hoffman och humorn, men filmen är av blandad kvalité.

4 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Du verkar ha haft bra mycket roligare än jag, men jag håller med om Hoffman.

  Nåja, jag gillar Kaufman i övrigt. Hoppas på bättre lycka nästa gång han sätter sig i registolen bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. addepladde: Hmm, minns inte mycket från filmen, men det kan nog stämma att jag fann vissa delar roliga och det gjorde nog att den också fick ett godkänt betyg.

   Radera