måndag 15 juni 2009

Annie HallTitel: Annie Hall
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1977
Regi: Woody Allen
I rollerna: Woody Allen, Diane Keaton, Christopher Walken, Shelley Duvall

Handling: Den judiske komikern Alvy Singer bor ensam på Manhattan. Han delar sin tid mellan scenframträdanden, biobesök och långa möten med sin psykoanalytiker. Men en dag möter han Annie Hall och hans liv vänds upp och ner.

Omdöme: En av Woody Allens mest hyllade filmer som jag sett tidigare, men inte kom ihåg någonting av. Han spelar den neurotiska (som vanligt) komikern Alvy Singer som har ett väldigt speciellt förhållande till kvinnor, något han avslöjar redan i filmens inledning. Hans stora kärlek heter Annie Hall som spelas av Diane Keaton. Hon är till en början väldigt udda när hon träffar honom, ja faktiskt värre än vad han är. Men det är nog mest nervositeten som spelar henne ett spratt, för sen är hon en väldigt jordnära människa, som iofs behöver röka marijuana för att koppla av.Jag har svårt att se storheten med filmen, även om den bjuder på flera minnesvärda repliker och några bra scener. Just dialogen är nog filmens starkaste sida och en av de roligare som man lätt sätter sig in i är när Alvy och Annie ska gå och se en kulturell film på bio. Ett par bakom dem diskuterar Fellini och annat kulturellt som Alvy avskyr att höra, precis som man själv (iaf jag) avskyr att höra folk prata om filmer och regissörer som anses vara kulturella och de tror de vet allt. Filmen är småtrevlig hela tiden, men jag saknar riktigt bra humor och/eller stark romantik. Nu blir det lite mer ljummet, men samtidigt äkta, det måste sägas.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

2 kommentarer:

 1. Hmm, ljummen var den som sagt. Själv tyckte jag den var proppfull med fantasifulla scener, berättarsätt och annat.

  "för sen är hon en väldigt jordnära människa, som iofs behöver röka marijuana för att koppla av."

  Haha, rolig mening. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Haha, jag behöver som sagt se om den och en del andra Woody-filmer. Han har något som drar en tillbaka, men allt för ofta saknar jag något i hans filmer.

   Radera