torsdag 4 juni 2009

GandhiTitel: Gandhi
Genre: Drama
Land: Storbritannien/Indien
År: 1982
Regi: Richard Attenborough
I rollerna: Ben Kingsley, Martin Sheen, John Gielgud, Edward Fox

Handling: Indien i början av 1900-talet. Den värdefullaste juvelen i det brittiska imperiets krona. Sedan århundraden kuvade och hundsade av den engelska överheten. Bestulen på sina rikedomar, sin frihet och sin värdighet. Men hur länge skall de 100.000 inkräktarna kunna styra 350 miljoner indier med olika språk, religioner, kulturer och olika samhällsklasser ? Bara tills någon kan ena det indiska folket i en gemensam kamp för frihet. Och det finns en man som vill försöka - Mohandas Gandhi.

Omdöme: Historien om Gandhi börjar i slutet av 1800-talet då han som ung advokat reser från Storbritannien till Sydafrika. Där upptäcker han rasdiskrimineringen och bestämmer sig för att göra något åt saken. Efter att ha skapat uppståndelse i Sydafrika beger han sig hem till Indien där han fast besluten om att göra något åt fattigdomen slänger sin kostym och börjar tillverka sina egna kläder. Det leder honom också till att göra revolt mot engelsmännen som styr landet och kämpa för ett självständigt Indien, något som inte uppskattas av engelsmännen, men som gör honom till landsfader.Ben Kingsley i rollen som Gandhi övertygar från unga år fram till sin död. Han har ett lugn som passar karaktären och jag kan inte tänka mig någon annan spela rollen. Att filmen fick hela åtta Oscarstatyetter (av elva nomineringar) känns dock överdrivet. Det är en bra berättelse om denna man och vad han åstadkom, men runt hälften hade varit mer acceptabelt.Jag känner till en början, under Sydafrika-tiden, att filmen skapar ett intresse. Däremot tycker jag den har för många partier som känns ganska intetsägande, även om de finns där av en anledning. En sak som jag kände var ganska viktig var att jag inte kände något speciellt under stora delar av filmen, vilket tyder på att den inte riktigt lyckades charma mig. Men Ben Kingsley gjorde det dock på egen hand.

5 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

2 kommentarer:

  1. Kanske inte intetsägande, men lite väl patosfylld för att bli riktigt engagerande. Jag håller med om att den första delen är bäst, kanske för att man då fortfarande får någon slags känsla för människan Gandhi.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Du har nog rätt, just det där engagemanget saknas på sina håll. Det är en väldigt bra gjord film och Kingsley är utmärkt. Men helt enkelt inte riktigt i min smak.

    SvaraRadera