tisdag 16 juni 2009

Great ExpectationsTitel: Great Expectations / Lysande utsikter
Genre: Drama
Land: Storbritannien
År: 1946
Regi: David Lean
I rollerna: John Mills, Alec Guinness, Jean Simmons, Tony Wager

Handling: Filmen skildrar den fattige och föräldralöse Pips väg från pojke till man - från fattigt småstadsliv till rikemansliv i London. Det är en väg kantad av ödesdigra ställningstaganden och möten med extraordinära figurer som alla på olika vis ska komma att påverka hans liv och forma honom som person. Baserad på en roman av Charles Dickens.

Omdöme: Den klassiska romanen av Charles Dickens har filmatiserats ett flertal gånger, men det här är den mest kända och hyllade. Filmen tar sin början när Pip är tretton år och besöker sina föräldrars grav på kyrkogården. Där träffar han en rymling som han hjälper med mat och dryck. Rymlingen tillfångatas snart, men avslöjar aldrig att han fick hjälp av Pip. Pip i sin tur blir inbjuden till den rika Miss Havishams hus för att han ska leka med Estella, en ung tjej som Havisham adopterat. Pip blir genast förtjust i Estella, men hon behandlar honom väldigt kyligt från första början och leker med hans känslor.Åren går och Pip (John Mills) har blivit ändre. Han får då erbjudandet att komma till London och bli en gentleman med hjälp av en okänd välgörare. Han accepterar och får bo tillsammans med Herbert Pocket (Alec Guinness). Men han kan inte släppa Estella och vill få reda på vem hans mystiska välgörare är. Filmens story är så där klassiskt bra och karaktärer kommer och går, alla har betydelse på något sätt. Jag kände dock att Pip var mycket intressantare som ung än när han kommer till London och blir snobb, som han själv uttrycker det. Filmen bjuder dock på en del oväntade vändningar efter det, bl.a. med välgöraren.Hans förhållande till Estella är definitivt intressantare och mer oskyldigt under de unga åren, medan både Pip och Estella som gamla saknar gnistan känns det som. Har nog också mycket att göra med skådespelarna i det här fallet. Unge Pip spelas fint av Tony Wager medan unga Estella spelas av Jean Simmons. Tror sedan att gamla Estella inte har samma charm och förförelsekraft och det saknar jag. Alec Guinness får lite att jobba med som Pips vän, men å andra sidan var det här hans första talroll och han skulle komma att bli en av de stora. Hade hellre sett honom i rollen som gamla Pip. Lite besviken måste jag säga att jag är då en sån här klassiker borde få mig att känna mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

2 kommentarer:

 1. Jag vet väl heller inte om jag _kände_ så mycket när jag såg den men eftersom jag gillar historien och hade boken i ryggen tyckte jag kanske bättre om filmen än du. Den stora behållningen tyckte jag nog var Guiness. Men visst var unga Estella kusligt lik Vivien Leigh?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Det gör nog mycket om man har boken färsk i minnet, det har du rätt i.

   Hmm, det har jag inte tänkt på. Eller rättare sagt, det minns jag inte att jag tänkte på när jag såg den :) Men du har säkert rätt.

   Alec Guinness är alltid en behållning, så även här. Det som jag uppenbarligen inte uppskattade så mycket var skådespelarna som äldre då jag fann det intressantare när de var unga.

   Radera