torsdag 4 juni 2009

ShenandoahTitel: Shenandoah / 7 tappra män
Genre: Västern
Land: USA
År: 1965
Regi: Andrew V. McLaglen
I rollerna: James Stewart, Katharine Ross, George Kennedy, Rosemary Forsyth

Handling: Den dramatiska historien om en man som ställs inför ett dilemma. Charlie Anderson är en jordbrukare från Virginia under inbördeskriget. Han vägrar att stödja sydstaterna eftersom han motsätter sig slaveriet, men vill heller inte stödja nordstaterna på grund av sin pacifistiska läggning. När hans yngste son tas till fånga, ger han sig tillsammans med fem av sina söner och dottern av för att leta efter pojken. Efter att ha upplevt krigets fasor på nära håll, tvingas han slutligen att agera.

Omdöme: Det hela börjar relativt harmlöst där Charlie Anderson (James Stewart), en änkling sedan 16 år, har fullt upp på sin gård tillsammans med sina sex söner, dotter och frun till en av sönerna. Han har valt att inte ta ställning till inbördeskriget och behöver sina söner på gården, vilket frustrerar sydstatarna som vill rekrytera dem. Problem uppstår när yngste sonen tas till fånga av nordstatarna som misstar honom för att vara en sydstatssoldat. Tillsammans med sex av sina barn ger han sig ut för att leta efter sin son.Filmer med James Stewart är alltid av intresse, men amerikanska inbördeskriget brukar inte direkt få det att vattnas i munnen på mig. Efter den lättsamma inledningen blir det plötsligt allt mer dramatiskt och mörkt, vilket jag känner att filmen kunde varit redan från början. Nu tar man det liksom inte på lika stort allvar när det väl händer något. James Stewart gör sitt som grinig gammal man och påminner en del om Clint Eastwood i Gran Torino. Ingen av hans mer minnesvärda roller, men som vanligt stabil. I övrigt fastnade jag inte för den här filmen som förvisso har sina stunder under senare delen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

2 kommentarer:

 1. Nu får vi se om du får samma kommentar flera gånger för dom verkar försvinna så fort jag klickar på publicera ;)

  I alla fall, det här är en av dom mest minnesvärda roller jag sett James Stewart göra och filmen är otroligt bra, så bra att jag vikt ihop den och stoppat ner den i bakfickan för att kunna bära med mig den som en platt kompis. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Bara en kommentar vad jag kan se ;)

   Det är intressant att du fann både filmen och prestationen så pass bra. Jag minns faktiskt inte mycket från filmen och den lämnade uppenbarligen inga djupare spår efter sig. Men så har jag blivit bortskämd med så många andra filmer och prestationer med James Stewart :D

   Radera