söndag 26 juli 2009

MoonrakerTitel: Moonraker
Genre: Action/Äventyr/Sci-Fi/Thriller
Land: Storbritannien/Frankrike
År: 1979
Regi: Lewis Gilbert
I rollerna: Roger Moore, Lois Chiles, Michael Lonsdale, Richard Kiel

Handling: En rymdfärja monterad på en Boeing 747 blir stulen under mystiska omständigheter. Agent 007 skickas ut för att besöka tillverkaren, miljardären Hugo Drax, och be om ursäkt. Under besöket görs flera försök att mörda Bond. Drax misstänks för att själv stå bakom stölden av färjan. Tillsammans med rymdforskaren och CIA-agenten Holly Goodhead upptäcker Bond att Drax planerar att utplåna mänskligheten. Till sin hjälp har en mycket speciell man vid namn Jaws.

Omdöme: Moonraker har ofta fått kritik för att vara en av de sämre Bond-filmerna, men om jag ska vara ärlig tycker jag den fungerar bra på det stora hela. Effekterna är det inget fel på och den fick även en Oscarsnominering för detta.

Roger Moore är tillbaka som James Bond och fortsätter på samma spår som i Älskade spion med sin charm och humor. Överhuvudtaget försöker filmen vara lite mer lättsam med Moore i huvudrollen och det fungerar helt ok på det stora hela. Vad som blir lite för mycket är några scener med Jaws som snäll som inte passar.Som huvudskurken Hugo Drax ses Michael Lonsdale. Lonsdale är tvåspråkig och klarar av såväl franska som engelska galant. Lonsdale/Drax måste jag säga är en av de bättre Bond-skurkarna och har hela tiden ett giftigt svar på Bonds frågor. Det blir lite som en maktkamp mellan två hjärnor och det är roligt att se. Lonsdale har också ett lugn och en kall syn på saker och ting och gör sin roll som huvudskurk mycket bra. Jaws är inte lika skrämmande som i Älskade spion, detta pga att så många fans hade begärt att han skulle vara god, vilket filmskaparna lyssnade på.Bondbruden Holly Goodhead är lite annorlunda än många av de tidigare Bondbrudarna. Hon har sin egen vilja istället för att bli hunsad av Bond hela tiden. Däremot spelas hon trist av Lois Chiles.

Filmen bjuder på storslagna platser så som Rio de Janeiro och Venedig samtidigt som Ken Adams kulisser är lika imponerande som vanligt. Musiken är också en fröjd att höra och jag tycker man lyckats skapa en bra Bond-känsla rakt igenom filmen. Det är helt enkelt en stabil Bond där även rymdscenerna är välgjorda och på det stora hela känns äkta. En lite underskattad Bond-film måste jag säga.

Bondskurk(ar):
Hugo Drax (Michael Lonsdale) - 4
Jaws (Richard Kiel) - 3
Chang (Toshirô Suga) - 3

Bondbrud(ar):
Holly Goodhead (Lois Chiles) - 2
Corinne Dufour (Corinne Clery) - 3
Manuela (Emily Bolton) - 2

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar