tisdag 28 juli 2009

Professione: reporterTitel: Professione: reporter / The Passenger / Yrke: Reporter
Genre: Drama/Mysterium
Land: Italien/Spanien/Frankrike
År: 1975
Regi: Michelangelo Antonioni
I rollerna: Jack Nicholson, Maria Schneider, Ian Hendry, Steven Berkoff

Handling: En reporter anländer till Nordafrika för att rapportera om ett gerillakrig, men kommer ingenstans. På hotellet möter han en man som hastigt avlider. Trött på sin situation bestämmer sig reportern för att byta identitet.

Omdöme: Regissören Michelangelo Antonioni gjorde den av mig hatade Blowup (1966) som var den enda av hans filmer jag hade sett (inte så konstigt kanske). Men jag tänkte inte på det när jag skulle se den här filmen utan kom att tänka på det under filmens gång. Att ha Jack Nicholson i huvudrollen gör under då bara han i sig gör att man vill se filmen och fortsätta se den mycket p.g.a. honom.Filmen inleder utan att egentligen förklara saker första halvtimmen innan det börjar framgå vad som egentligen pågår. Men allt förklaras inte, inte ens när filmen är slut, vilket givetvis lämnar en del åt tittaren. Vad som är uppenbart är att David Locke (Jack Nicholson) gett sig in i något väldigt farligt som han inte riktigt vet allvaret av.När detaljerna kring identiteten av den avlidne mannen som David Locke tagit identiteten av börjar komma fram, förstår man att detta kan bli ett tätt thrillermysterium i stil med Hitchcock. Potentialen finns definitivt där. Men filmen väljer mer att bli en slags roadmovie där Nicholson och Maria Schneider bilar runt Spanien.Filmen har ett ganska långsamt tempo, men då den fått mig nyfiken med några händelser runt en halvtimme in klarar den av att till viss del fängsla mig. Och sista scenen som varar i nästan åtta minuter utan klipp är väldigt speciell och bra. Är det något man minns från den här filmen är det givetvis den scenen, men Jack Nicholson är lika bra som vanligt, om än återhållsam. Resten av skådespelarna är inte lika framstående, men kul att se en ung Steven Berkoff dyka upp (en favorit från Snuten i Hollywood). Definitivt bättre än Blowup, men kunde varit så mycket bättre.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

 1. Visst är den speciellt, slutscenen. Jag såg den igen igår när jag letade efter klipp för mitt inlägg. Hypnotisk på nåt sätt.

  Ja, minns också att upplägget är som en thriller men att det sen blir mer av en road movie. Fast jag gillar ju road movies så det gick hem hos mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Även om jag inte minns exakt hur det går där i slutscenen så är det svårt att glömma att filmen avslutas bra.

   Har inte heller något emot att det är en road movie. Fast det kändes som den kunde fått ut än mer av thriller-delen.

   Radera