torsdag 6 augusti 2009

Murder, My SweetTitel: Murder, My Sweet / Mord, min älskling!
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1944
Regi: Edward Dmytryk
I rollerna: Dick Powell, Claire Trevor, Anne Shirley, Otto Kruger

Handling: Privatdetektiven Philip Marlowe anställs av den nyss frigivne och psykotiske Moose Malloy för att finna hans före detta flickvän. Samtidigt vill en annan klient ha hans hjälp vid överlämningen av en summa pengar mot stulna smycken. Allt leder dock bara till bekymmer för Marlowe.

Omdöme: Författaren Raymond Chandler stod för ett flertal historier som blev till några av de mest klassiska filmerna, bl.a. om privatdetektiven Philip Marlowe. I detta fall spelas han av Dick Powell, en skådespelare som egentligen var mest känd för sina sång och dansnummer i musikaler. Men efter att filmbolaget skrivit ett avtal med honom, var det på villkor att han först skulle göra en dramatisk roll. Han fick rollen som Marlowe, något som till en början gjorde regissören Edward Dmytryk förskräckt. Och jag måste säga att han inte är min favorit i en sån här roll och jag kan bara tänka mig hur mycket bättre det blivit med ett mer välkänt ansikte.Dick Powell klarar av rollen, speciellt humorn levererar han faktiskt bra, men överlag känns han lite stel och saknar den karisma och charm som jag gärna hade velat se. De två kvinnorna i filmen, spelade av Claire Trevor och Anne Shirley, sköter sig bra utan att för den delen vara direkt minnesvärda. Jag föredrar den senare av dem, men Claire Trevor får femme fatale rollen. Filmen har ett ganska invecklat manus och jag känner inte att jag riktigt kommer in i filmen på allvar. Jag förstår hur allt ligger till, men det saknas något för att jag ska tycka att det här tillhör de bättre inom film-noir. Känns som en omtitt skulle behövas framöver. Bäst är några klockrena, rappa repliker som Marlowe står för, bl.a. när han genom berättarröst pratar med sig själv:

"Okay Marlowe,' I said to myself. 'You're a tough guy. You've been sapped twice, choked, beaten silly with a gun, shot in the arm until you're crazy as a couple of waltzing mice. Now let's see you do something really tough - like putting your pants on."

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar