lördag 1 augusti 2009

The Outlaw Josey WalesTitel: The Outlaw Josey Wales / Mannen utanför lagen
Genre: Västern
Land: USA
År: 1976
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Clint Eastwood, Sondra Locke, Chief Dan George, John Vernon

Handling: Josey Wales är en fridsam bonde som förvandlas till en hänsynslös hämnare sedan hans familj massakrerats av nordstatssoldater. På vägen mot sin hämnd stöter han på människor som både behöver hans hjälp och som får han hjälp.

Omdöme: En Clint Eastwood-film jag länge vetat om, men som jag av någon anledning inte sett tidigare. Eastwood tog själv över rollen som regissör från Philip Kaufman som påbörjade filmen. Detta var inte särskilt uppskattat av "facket" och efter denna händelse införde man ett förbud mot att en skådespelare eller på annat sätt inblandad person skulle kunna ta över regissörsrollen. Det kom att passande kallas för "Eastwood-lagen". Men nog om det då Eastwood visar sig ha bra blick som regissör redan tidigt i sin karriär. Och det är en film som har fin produktionskvalité från skådespeleri, foto till klippning. T.o.m. Sondra Locke fungerar för en gångs skull utan att man stör sig på henne som i andra Eastwood-filmer.Josey Wales (Clint Eastwood) har efter sin familjs tragiska bortgång bara ett mål i livet - att hämnas. Han tar en pistol i varje hand och lär sig skjuta allt bättre och snabbare. Till slut blir han välkänd och fruktad då han lämnar många döda pistolmän efter sig. Men han har även en sida som ger en hjälpande hand till de behövande. Och i gengäld hjälper de honom när han hamnar i knipa. Han har också en ful ovana i tuggtobak som blir en rolig grej genom filmen när han spottar ut den på allt och alla, inklusive en hund. Filmen har en del partier som blir lite långsammare, men utan att det blir för tråkigt. Istället blixtrar den stundtals till ordentligt vilket höjer sig över de långsammare partierna.En sak som jag saknar är en eller två andra starka karaktärer som han måste möta. Det dyker t.ex. upp två prisjägare under andra halvan av filmen och detta hade varit ett perfekt tillfälle att introducera en eller två coola karaktärer. Istället känns det som det "bara" blir Josey Wales mot resten (även om han alltså får en hjälpande hand) och det ger inte samma fina effekt som de bästa inom västerngenren. Å andra sidan behöver man inte upprepa sig, men för att jag skulle uppskatta filmen mer hade detta varit välkommet. Filmen är hur som helst bra som den är med ett par minnesvärda scener, och en del ganska brutala. Clint Eastwood har själv sagt att att det är hans favoritfilm bland sina egna. En sak är säker - filmen hade inte varit lika bra utan Clint Eastwood.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Hade ingen aning om att Clintan håller denna som sin favorit, framför Unforgiven till och med. Lite av en chock. Jag var också sen till att se denna, som alla talade så gott om. Blev lite besviken. Visst är den underhållande, men jag tycker inte alls att den är lika bra som t. ex Mannen Med Oxpiskan, som många jämför den med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pappan: Nu var det ett tag sen jag såg denna så om det är bättre än Mannen med oxpiskan låter jag vara osagt. Den gillade jag dock helt klart när jag senast såg den så den kan vara vassare än denna, ja.

      Radera