tisdag 25 augusti 2009

ShaftTitel: Shaft / Mitt namn är Shaft
Genre: Action/Kriminaldrama
Land: USA
År: 1971
Regi: Gordon Parks
I rollerna: Richard Roundtree, Moses Gunn, Charles Cioffi, Christopher St. John

Handling: Den svarte privatdetektiven John Shaft är en sexmaskin för damerna och en pest för polisen. När gangsterkungen Bumpy Jonas dotter kidnappas av maffian tar Shaft bröderna till hjälp för att rensa upp i Harlem.

Omdöme: Den mest kända blaxploitation-filmen som var med och startade en våg av andra filmer med svarta skådespelare som hjältarna och inte bara som skurkarna. Med John Shaft (Richard Roundtree) i spetsen som privatdetektiv tas man med på New Yorks gator efter det att gangsterkungen Bumpy Jonas dotter kidnappats av vad man misstänker är maffian. Shaft får bra betalt av Bumpy som inte kan gå till polisen pga hans olagliga verksamhet, något Shaft utnyttjar till max då han börjar sprida ryktet om att han är ute efter de som tagit dottern. Han börjar också göra av med pengar till höger och vänster, och där emellan stöter han på villiga tjejer som gärna hänger med en cool svart snubbe vid namn Shaft.Det var ett tag sen jag såg filmen och tyckte då den inte riktigt höll måtten i jämförelse med några av de bästa i genren. Men även om den inte är bäst i genren så är det en för det mesta underhållande liten film med relativt liten budget. Stundtals känns det som en TV-produktion, men samtidigt lever den mycket på coolheten som gör att det för det mesta är en trevlig film. Richard Roundtree är inte min favorit bland huvudrollsinnehavarna inom blaxploitation, men han fungerar bra och är lagom arrogant. Gillar hans olika läderoutfits som är sköna. Titellåten av Isaac Hayes (som för övrigt var en av de som var påtänkta för huvudrollen) vann en Oscar, men i det stora hela är musiken väl så där. Kommer inte upp i klass med Across 110th Street och Truck Turner som är bäst i genren.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

2 kommentarer:

 1. Lade upp en recension på den här idag och ser att våra åsikter skiljer lite åt, men kommer nära samma slutbetyg ändå.

  Vilka filmer tycker du är bättre i genren? Truck Turner som du nämner är grym, Freddan Williamson gjorde sjukt mycket bra också. Kul att snacka blaxploitation med någon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pappan: Långt ifrån allt i genren är sevärt, men det finns en del guldkorn.

   Vid sidan av nämnda Truck Turner (1974) är det (som jag kan komma på nu) Coffy (1973) med Pam Grier som bör ses. Annars kan jag tipsa om Across 110th Street (1972) som dock inte är en renodlad blaxploitation (mer kriminaldrama). Har sett en del andra, men ingen som lagt sig på minnet som något måste.

   Däremot kan The Last Dragon (1985) vara värd en titt (skön blandning av sen blaxploitation och kung-fu).

   Radera