torsdag 24 september 2009

Airplane!Titel: Airplane! / Titta vi flyger
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1980
Regi: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker
I rollerna: Leslie Nielsen, Peter Graves, Robert Stack, Lloyd Bridges

Handling: Flygvärdinnan Elaine gör slut med sin pojkvän Ted. Han blir förtvivlad och bestämmer sig för att köpa en flygbiljett för att hamna på samma plan som hon. Väl ombord drabbas de flesta av passagerarna, inklusive piloterna, av matförgiftning och Ted, som varit pilot under kriget, griper in för att rädda situationen. Problemet är bara att han är flygrädd.

Omdöme: Klassisk komedi som jag inte riktigt uppskattat tidigare och bestämde mig för att ge en ny chans. Det hela utspelar sig ombord ett flygplan med de konstigaste karaktärerna som hamnar i en svår situation när matförgiftning gör att även piloterna insjuknar. Just kärlekshistorien mellan flygvärdinnan Elaine och taxichauffören Ted är nog den svagaste biten i filmen, kanske främst för att de två inte är så bra skådespelare som klarar av att hålla upp intresset. Däremot dyker det upp några sköna tillbakablickar i deras förhållande som är bra. Den mest klockrena är när man får se hur de träffades och Bee Gees-musik drar igång och Ted börjar dansa på bästa John Travolta-manér.Filmen har flera roliga skämt och även om handlingen är väldigt simpel så håller humorn filmen flytande rakt igenom. En favoritkaraktär är autopiloten som blir till en viktig karaktär som inte bara flyger planet utan även bjuder på flera skratt pga situationer den hamnar i. Filmen har även flera kända ansikten i form av veteranskådisar som spelar sina roller med stor inlevelse. Tänker främst på Leslie Nielsen i rollen som läkaren som försöker ta hand om passagerarna och lugna dem, men försäger sig mer än en gång. Eller Peter Graves i rollen som piloten som kommer med några klockrena kommentarer när en liten pojke kommer på besök. Och avslutningsvis Robert Stack som ska försöka rädda situationen från flygtornet. Välskriven dialog med ett par klockrena skämt som håller även vid omtitt gör det till en minnesvärd klassiker i genren.3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

  1. Ja vad ska man säga, tänk att Bee Gees-scenen kunde bli en sån vattendelare ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Fast om filmen inte alls funkade, varför skulle Bee Gees ändra på det ? ;) Inte alltid denna typ av komedi går hem hos mig.

      Radera